W Wielki Piątek wszystkich katolików obowiązuje ścisły post. W czasie jego trwania istotna jest nie tylko ilość jedzenia, ale również jego jakość. Obowiązuje cię nie tylko zakaz picia alkoholu, spożywania mięsa i słodyczy, ale także zachowanie umiaru w jedzeniu. W trakcie postu nie można pozwolić sobie na uczucie sytości. Dobrze zachowana dieta postna pozwala odpowiednio przeżyć Wielki Piątek, który powinien być dniem świadomych wyrzeczeń i odmawiania sobie przyjemności. Dodatkowo jest to idealny czas na oczyszczenie organizmu przed świętami. W Wielki Piątek zjedz jeden bardziej obfity posiłek i dwa mniejsze. Polecamy tradycyjny obiad z kawałkiem ryby przyrządzonej w jakikolwiek sposób i podanej np. z warzywami. Podczas ścisłego postu możesz jeść także: jaja, nabiał oraz owoce morza. Dozwolone jest używanie niewielkiej ilości tłuszczu zwierzęcego (np. masła). Musisz jednak wystrzegać się typowo mięsnych dań. Zakazane są buliony czy potrawy z krwi. Pamiętaj, że post ścisły obowiązuje od 18. do 60. roku życia. Nie jest obowiązkowy dla osób chorych.
Zobacz też: Oryginalne wielkanocne pisanki, które możesz zrobić sama!