W czasie spotkań i konferencji pracownicy oraz goście ministerstwa oprócz standardowego obiadu czy przerwy kawowej będą mieli zapewnione koktajle, szwedzki stół, kanapki, grilla oraz kolację. A menu każdego z tych posiłków jest bardzo urozmaicone.
Dodatkowo uczestnicy grilla czy kolacji będą mogli raczyć się winem do woli. Restaurator ma zapewnić minimum pół butelki na głowę. A wszystko za pieniądze podatników. Czy 450 zł za wyżywienie jednej osoby to nie przesada?
- Ministerstwo organizuje wiele narad, szkoleń, konferencji, a także obsługuje delegacje zagraniczne - tłumaczy Małgorzata Woźniak, rzeczniczka resortu. - W większości organizowane są one w godzinach pracy urzędu. W spotkaniach uczestniczy kierownictwo ministerstwa, departamentów oraz podległych mu służb - dodaje.
Okazuje się, że wyżywienie jednego pracownika MSW jest niemal trzy razy droższe niż gościa weselnego. Nawet w Warszawie koszt wesela wraz z wynajęciem sali wynosi 150-200 złotych.
- Za tę kwotę zapewniamy pięć gorących dań, siedem dań zimnych, trzy sałatki, tort, ciasta, owoce, napoje bez limitu. Co ważne, przekąski zimne są dostępne przez cały czas trwania przyjęcia - mówi Jarosław Lewandowski, właściciel warszawskiej sali bankietowej Akant.
Menu na jedną osobę w MSW
Przerwa kawowa:
napoje gorące, woda mineralna, soki owocowe, ciastka kruche, paluszki.
Kanapki:
kanapki dekoracyjne/tartinki do wyboru z: salami, łososiem, serami twardymi, indykiem wędzonym, szynką, kiełbasą pepperoni, jajkiem wraz z dodatkami.
Koktajl:
przekąski zimne/ciepłe, kanapki dekoracyjne/tartinki, sałatki i surówki, pieczywo, deser, napoje gorące, woda, soki, ciastka kruche, paluszki.
Grill:
przekąski na zimno, zupy, danie główne (obejmować będzie potrawy grillowane mięsne, rybne, wegetariańskie), surówki, warzywa gotowane, sałatki, pieczywo, deser, napoje gorące, woda mineralna, soki owocowe oraz wino podawane podczas całego przyjęcia (co najmniej 350 ml na osobę).
Obiad:
przystawka, zupa, danie główne, surówki, warzywa gotowane, sałatki, deser, napoje gorące, woda mineralna, soki.
Kolacja:
przystawka, zupa, danie główne, surówki, warzywa gotowane, sałatki, deser, napoje gorące, woda mineralna i soki owocowe, a także wino podawane jako aperitif oraz do dania głównego i deseru, serwowane przez kelnera (co najmniej 350 ml na osobę).