- Przed przystąpieniem do gotowania najpierw pomódl się minutę - namawia brat Kamil.
Godzina pierwsza
Przygotuj produkty: kapustę włoską, 1 kg kapusty kwaszonej, 1 kg utartych buraków, pół kg pieczarek, opakowanie grzybów leśnych, dwie włoszczyzny, 1 kg cebuli, 20 dag suszonych owoców, 4 cytryny, masło, śmietanę, 15 dag sera wędzonego, 8 jajek, mąkę, żelatynę, masę makową oraz ryby: kilo filetów z suma i karpia, opakowanie śledzi, koncentrat pomidorowy, 3 ogórki kwaszone, olej wigilijny, laskę wanilii, kilo kaszy gryczanej, jęczmiennej i ryżu, przyprawę do ryb, wegetę, ocet...
Obierz buraki, włoszczyznę, pieczarki, umyj filety. Wstaw kompot z suszu. Potem buraki i groch oraz sparz kapustę, a do tej wody wrzuć warzywa na bulion.
Godzina druga
Wstaw kapustę kiszoną z grzybami. Ugotuj ryż i kaszę. Pokrój w dzwonka suma i karpia, a potem śledzie w kostkę. Poszatkuj 4 cebule, ogórki, ugotowane warzywa i pieczarki. Pieczarki podsmaż na maśle. Zrób marynatę do ryb: sok z połowy cytryny, wegeta. Maceruj przez 1,5 godziny. Trzy dzwonka karpia gotuj oddzielnie z warzywami ok. 20 minut na karpia w galarecie i rybę po grecku. Oczyść gotowane ryby z ości. Dwa dzwonka wrzucić do przecedzonego wywaru z żelatyną i wystaw na mróz. Dzwonko karpia polej ugotowanymi utartymi i podsmażonymi z pokrojoną cebulką warzywami.
Godzina trzecia
Cebulę zeszklij na patelni. Ser utrzyj na tarce. Grzyby i cebulę zmiksuj, posłużą ci na farsz do uszek i gołąbków. Na gołąbkowy farsz wymieszaj kaszę z ryżem i pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Zawijaj w liście kapusty. Piecz godzinę w 180 stopniach.
Potem do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól.
Zagnieć ciasto na makowiec. Rozwałkuj na dwa placki. Pokryj masą makową. Zawiń w papier do pieczenia. Włóż na blachę i zostaw na godzinę. Ciasto wstaw na około 45 minut do nagrzanego piekarnika, z którego wyjmujesz gotowe gołąbki. Do pierogów z kapustą i grzybami na farsz przyszykuj połowę kapusty z grzybami i zmiksuj. Dodaj mąki. Ciasto na uszka i pierogi zrobisz, rozcierając mąkę z margaryną i drożdżami. Dodaj 4 żółtka, 2 jaja, sól i śmietanę. Wałkuj ciasto. Wycinaj małe kwadraty i nakładaj farsz. Uszka i pierogi wrzuć na wrzątek.
Godzina czwarta
Wywar z buraków dopraw octem i cytryną, wegetą oraz majerankiem. Kapustę z grzybami wymieszaj z grochem. Śledzia posyp pokrojonymi w kostkę ogórkami, dodaj łyżkę oleju, przypraw i polej śmietaną. Wyjmij ryby i suma smaż na maśle z łyżką oliwy, karpia na oliwie.
Wigilia według franciszkanów
1. Sum w maśle 2. Gołąbki wigilijne 3. Barszcz z uszkami 4. Pierogi z kapustą i grzybami 5. Pierogi ruskie 6. Karp smażony na oleju 7. Kapusta z grochem 8. Karp w galarecie 9. Ryba po grecku 10. Śledź w śmietanie 11. Makowiec zawijany 12. Kompot z suszu