ODPOWIEDZIALNI ZA WDRAŻANIE PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 (PODPROGRAM 2015) W NASZYM REGIONIE:
BANKI ŻYWNOŚCI:
– Bank Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana
ODDZIAŁY OKRĘGOWE PKPS:
– Zarząd Okręgowy PKPS Łódź
– Zarząd Okręgowy PKPS Sieradz
ODDZIAŁY OKRĘGOWE PCK:
– Łódzki Oddział Okręgowy PCK
ORGANIZACJE PARTNERSKIE LOKALNE, M.IN.:
– lokalne stowarzyszenia i fundacje
– oddziały rejonowe PKPS/PCK
(kontakt za pośrednictwem organizacji partnerskich regionalnych)
Udzielanie pomocy osobom potrzebującym polega przede wszystkim na udostępnianiu żywności w formie paczek oraz gotowych
posiłków. Poza pomocą materialną oferowane są także działania towarzyszące. O nich opowiada nam dyrektor Banku Żywności w Krakowie Beata Ciepła.
– Pracuje Pani przy programie od samego początku. Jak się rozwijał i dojrzewał w polskiej rzeczywistości?
– Wdrażaliśmy europejskie programy pomocowe od 2003 roku, czyli jeszcze przed wstąpieniem do wspólnoty. Rok później byliśmy jedynym krajem z całej dziesiątki, który w momencie wejścia do Unii od razu ruszył z programem. W poprzedniej edycji trwającej do 2013 roku wypracowaliśmy bardzo dobre mechanizmy współpracy z administracją rządową i samorządową, a także z organizacjami pozarządowymi. W regionie małopolskim zaczynaliśmy od obrotów 200 ton rocznie. Dzisiaj przez nasze magazyny przechodzi co roku 7 tys. ton żywności przeznaczonej dla osób najbardziej potrzebujących.
– W nowej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020 nastąpiły znaczące zmiany. W nowej formule poza pomocą rzeczową kierujecie do potrzebujących cały szereg działań wspierających.
– W każdym państwie europejskim jest pewna dowolność wyboru, co wchodzi w skład programu. Na podstawie dobrych praktyk ostatnich dziesięciu lat kontynuujemy pomoc żywnościową, wzbogacając ją o dodatkowe elementy edukacyjne. Cały ten mechanizm funkcjonuje w ramach funduszy spójności – celem jest włączenie społeczne. Wykorzystujemy możliwości, jakie daje bezpośredni kontakt z osobami potrzebującymi podczas rozdawania żywności. Wyciągamy rękę z rybą, ale w drugiej trzymamy też wędkę. Marzy nam się, że moment otrzymania paczki lub posiłku będzie pierwszym krokiem do reintegracji społecznej, do zmiany swojego życia
– Jak wyglądają szczegóły tych działań?
– Zaczynamy od podstaw. Sami musimy się wiele nauczyć, ale także przekonać podopiecznych do uczestnictwa, w czymś więcej niż tylko odbiór paczki żywnościowej. W roku 2015 skupiliśmy się na działaniach wokół edukacji żywieniowej, dietetycznej oraz ekonomicznej. Ekonomia łączy się z gospodarowaniem żywnością. Badania pokazują, że największe marnotrawstwo żywności jest w gospodarstwach domowych. Wyrzucamy jedzenie. Organizacje partnerskie zgłaszają, że rodziny otrzymujące paczki czasami nie mają podstawowej wiedzy, jak prowadzić gospodarstwo domowe, jak korzystać z otrzymanych produktów. Chcemy pokazywać, jak mądrze, smacznie, a jednocześnie tanio gotować. To są więc jak widać małe kroki, ale wyraźnie pokazują, że idea tego rodzaju wsparcia ma wielki sens.
– Czy nowa forma pomocy cieszy się zainteresowaniem podopiecznych?
– Zainteresowanie jest różne. Bywa niełatwo, ale wieści o nowościach rozchodzą się. Czasem na pierwszy dzień warsztatów trudno zebrać grupę, a drugiego dnia nie można pomieścić uczestników, bo ludzie wzajemnie zachęcają się do udziału. Podoba się im. Działamy od niedawna. Zdecydowanie jednak jest to temat rozwojowy. Po rozpoznaniu terenu ruszamy pełną parą. Chcemy
podnosić na duchu, integrować, otwierać, utwierdzać tych wszystkich ludzi w ich w poczuciu wartości. Próbujemy trafiać do wszystkich grup, dobierając formę wsparcia do ich potrzeb. Organizacje partnerskie kierują inne działania np. do osób bezdomnych: jadłodajnie, noclegownie, ogrzewalnie w zimie, łaźnie, prysznice, pralnie odzieży.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE W PRAKTYCE
Mówi prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski:
Wsparciem w formie działań dodatkowych chcielibyśmy objąć w Polsce 10 proc. podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej. W skali kraju jest to 60 tys. osób. Działania towarzyszące to cztery rodzaje warsztatów: kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukacja ekonomiczna i niemarnowanie żywności. Dzięki nim osoby potrzebujące nabywają nowe kompetencje i umiejętności w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Uczestnictwo w warsztatach ma im pomóc usamodzielnić się, nawiązać nowe relacje z otoczeniem, nauczyć współpracy i zainteresować nowymi formami pomocy realizowanymi przez różne lokalne instytucje. Na przykład zdobywają wiedzę, w jaki sposób kupować produkty dobre dla zdrowia, a jednocześnie takie, które niewiele kosztują, sezonowe. Następnie uczą się, jak je przyrządzić, ugotować, wykorzystując jak najmniej energii i nie tracąc wartości odżywczych. Uczą się też, jak nie marnować jedzenia, jak je odpowiednio przechowywać w lodówce, zamrażać i jak wykorzystać resztki żywności do przygotowania nowych dań. Dietetycy podczas zajęć pokazują, w jaki sposób za pomocą przypraw można smacznie i na wiele sposobów przygotować otrzymane produkty. Ważne jest też kształtowanie prawidłowych postaw konsumenckich. Trenerzy uczą, jak rozpoznawać sztuczki marketingowe i nie dać się zmanipulować. Jak racjonalnie robić zakupy, analizować oferty sprzedażowe, np. pożyczek, i nie popaść w długi.
Agencja Rynku Rolnego zaprasza na bezpłatne seminarium na temat Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ), które odbędzie się w Hotelu Silver, Rondo Hermana Hakena, 70-001 Szczecin dn. 18-12-2015 r. w godz. 10:00-13:30. Zainteresowanych prosimy o zgłoszenia:
telefonicznie: 534 302 902, 534 060 176, 534 301 799, na adres e-mail: [email protected],faxem: 12 333 77 62
stronę internetową: koka.org.pl, Oferta > Agencja Rynku Rolnego (link bezpośredni: http://koka.org.pl/oferta/index.php?id=9)
Serdecznie zapraszamy!