Województwo warmińsko-mazurskie. NIE WAHAJ SIĘ PRZYJĄĆ POMOCY!

i

Autor: Shutterstock

Województwo podkarpackie. NIE WAHAJ SIĘ PRZYJĄĆ POMOCY!

2015-12-15 1:00

Za chwilę święta. To czas przygotowań i zakupów. Jeśli ty lub twoja rodzina potrzebujecie pomocy, sprawdźcie, czy możecie skorzystać z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W 2015 roku pomoc uzyskało już blisko milion osób.

ODPOWIEDZIALNI ZA WDRAŻANIE PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 (PODPROGRAM 2015) W NASZYM REGIONIE:

BANKI ŻYWNOŚCI:
– Podkarpacki Bank Żywności
– Tarnobrzeski Bank Żywności
ODDZIAŁY OKRĘGOWE PKPS:
– Zarząd Okręgowy PKPS Krosno
– Zarząd Okręgowy PKPS Przemyśl
ODDZIAŁY OKRĘGOWE PCK:
Podkarpacki Oddział Okręgowy PCK
ORGANIZACJE PARTNERSKIE LOKALNE M.IN.:
– lokalne stowarzyszenia i fundacje
– oddziały rejonowe PKPS/PCK
(kontakt za pośrednictwem organizacji partnerskich regionalnych)

W Polsce działa Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Jest on finansowany ze środków Unii Europejskiej. Jego zadaniem jest pomoc dla osób, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie są w stanie zapewnić sobie wyżywienia. Chodzi o osoby, których dochód miesięcznie nie przekracza:

951 zł - w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
771 zł - w przypadku podziału na osobę w rodzinie.

Dokąd sie zgłosić

Jeśli spełniamy te kryteria, możemy zgłosić się do najbliższego ośrodka pomocy społecznej (OPS). Tam można otrzymać skierowanie uprawniające do otrzymania pomocy żywnościowej. Na skierowaniu znajdzie się także adres organizacji partnerskiej, która zajmuje się rozdawaniem żywności.

Żywność dla potrzebujących

Dostawy żywności do magazynów potrwają do końca roku. Rozdawanie ich potrwa jednak znacznie dłużej – aż do końca kwietnia 2016 roku. Pomoc żywnościowa przekazywana jest w formie paczek z artykułami żywnościowymi lub gotowych do spożycia posiłków. W programie w roku 2015 na zakup żywności wydano 265 milionów złotych. Do potrzebujących trafiają produkty trwałe, które zapewniają podstawowe potrzeby żywieniowe, czyli: makaron, ryż, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, mleko, ser żółty , groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy, kawa zbożowa, ser topiony, sok jabłkowy. Wszystkie te produkty, a także gotowe posiłki wydawane są nieodpłatnie. Pomoc w postaci posiłków jest rozsądnym rozwiązaniem tam, gdzie brakuje możliwości przygotowywania ich samemu: dla dzieci, osób starszych, bezdomnych. Organizacje, które mają je rozdawać, muszą mieć odpowiednie zaplecze kuchenne. Dlatego mogą się tego podjąć schroniska dla bezdomnych, jadłodajnie i noclegownie.

Nie tylko żywności

Za udzielanie pomocy potrzebującym i organizowanie sieci organizacji rozdających żywność w tym roku odpowiada Federacja Polskich Banków Żywności, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Polski Czerwony Krzyż. Informacje kto w naszym regionie rozdaje żywność otrzymamy np. w ośrodku pomocy społecznej. Poza pomocą żywnościową możemy skorzystać także z innych form wsparcia. Działania towarzyszące organizowane są cyklicznie podczas całego okresu wydawania żywności. Są to zajęcia aktywizujące i grupy wsparcia dla osób w trudnej sytuacji. Można skorzystać ze szkoleń o tematyce kulinarnej, dietetycznej lub z programu edukacyjnego propagującego zasady zdrowego odżywiania. Prowadzone są warsztaty, na których nauczymy się zarządzania budżetem domowym i oszczędnego prowadzenia gospodarstwa domowego.


Rozmowa z Markiem Borowskim, prezesem Federacji Polskich Banków Żywności

– Gdzie w łańcuchu pomocy Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa jest miejsce na działalność banków żywności?

– Federacja Polskich Banków Żywności, jako jedna z kilku organizacji ogólnopolskich, jest ogniwem łańcucha pomiędzy organizacjami lokalnymi, a instytucjami rządowymi. Od 1 maja do 31 grudnia 2015 roku 40 magazynów banków żywności przyjmuje około 55 tys. ton produktów spożywczych przeznaczonych do rozdania najbardziej potrzebującym.

– W jaki sposób żywność trafia do rak potrzebujących?

– Żywność z Banku Żywności trafia za pośrednictwem organizacji charytatywnych zajmujących się pomocą potrzebującym, np. rodzinom wielodzietnym, osobom niepełnosprawnym, pozostającym bez pracy, bezdomnym. Banki Żywności sprawdzają chętne do współdziałania instytucje pod względem warunków, jakie powinny one spełnić, aby prawidłowo przyjąć i wydać żywność potrzebującym. Jednocześnie te organizacje podejmują współprace z ośrodkami pomocy społecznej, które na podstawie ustawy o pomocy społecznej weryfikują i wydaja skierowania osobom potrzebującym. Organizacje lokalne na podstawie zebranych od OPS skierowań składają zapotrzebowanie do banku żywności.

– I wtedy paczki trafiają już bezpośrednio do rak potrzebujących?

– Staramy się aby dystrybucja była równomierna a rozdawane paczki żywności pełnowartościowe. W założeniach programu w ciągu roku osobie podopiecznej przysługuje minimum piec paczek o łącznej wadze ok. 50kg. Trzeba jednak pamiętać, ze jest to program, który tylko wspomaga osoby potrzebujące. Statystyki mówią, ze człowiek w ciągu roku spożywa 800-1000 kg żywności - a banki żywności są w stanie dostarczyć osobie potrzebującej od 50 do 100 kg, czyli jedynie 10% całych rocznych potrzeb żywnościowych.

– Jak pomaga się potrzebującym, którzy nie maja możliwości sami przygotować posiłku?

– Poza organizacjami wydającymi paczki z produktami współpracujemy tez z takimi, które przygotowują i wydaja gotowe posiłki. Na razie w ten sposób wydajemy jedynie 0,5 proc. całej puli żywności z magazynów.

– Pomocy żywieniowej towarzysza różne działania dodatkowe...

– Działania towarzyszące maja na celu włączenie społeczne osób wykluczonych, zachęcenie ich do poprawy swojej sytuacji bytowej. Takim wsparciem chcielibyśmy objąć w Polsce 10 proc. podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej. W skali kraju jest to 60 tys. osób objętych edukacja w zakresie zdrowego odżywiania, diety oraz porad ekonomicznych w zakresie zarządzania budżetem domowym.

Rozmawiała ANNA RACINIEWSKA

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki