Pizza z domowego pieca
Na stałe weszła do naszej kuchni, ba, można powiedzieć, że "wzięła" ją przebojem. Zrobić dobrą pizzę to podobno nie lada sztuka. Są przepisy, które doskonale sprawdzają się nawet w domowych warunkach. Oto jeden z nich.
składniki:
Na ciasto
l 30 dag mąki na pizzę
l 20 dag drożdży
l łyżki oliwy z oliwek
l pół łyżeczki soli
ponadto
l pomidory, cebulę, czosnek, ser żółty, ew. inne dodatki wedle uznania
sposób przygotowania:
Z mąki usyp kopczyk, wlej do niego drożdże wymieszane z ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodaj sól, oliwę. Wyrabiaj rękami na jednolitą masę tak długo, aż poczujesz ból w rękach. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. W tym czasie z pomidorów, cebuli, czosnku zrób sos, przesmażając składniki na odrobinie oliwy. Sosem posmaruj placek. Obłóż go dodatkami, posyp tartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Piersi kurczaka z mozzarellą przepis pani Elżbiety Łączyk ze Strzelec Opolskich
None
składniki:
l 4 filety piersi kurczaka
l 15 dag sera mozzarella
l 2 łyżki posiekanych oliwek
l 4 plastry wędzonego boczku
l sól
l pieprz
None
sposób przygotowania:
Filety umyć i osuszyć. W każdym z nich zrobić pośrodku nacięcie na całej długości tak, by powstała kieszonka. Mozzarellę drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi oliwkami. Tak powstałą mieszanką wypełnić kieszonki filetów, oprószyć solą i pieprzem. Każdą porcję owinąć cienkim plastrem boczku i spiąć, a następnie upiec.
Koszt ok. 16 zł
Zupa wykwintna przepis pani Marii Pałczyńskiej z Ostrowa Wlkp.
None
składniki:
l kilogramowy kurczak
l 3 banany, włoszczyzna
l 2 łyżki płatków migdałowych
l po 3 ziarna: ziela angielskiego, pieprzu i goździków
l 2 łyżki masła i 2 mąki
l łyżka curry, pół łyżeczki imbiru
l pół szklanki ryżu
l 4 łyżki śmietany 36-procentowej
l sól
sposób przygotowania:
Umytego kurczaka włożyć do garnka, zalać sześcioma szklankami wody i wsypać przyprawy z wyjątkiem imbiru i curry. Po 15 minutach gotowania dodać włoszczyznę i gotować, aż kurczak będzie miękki. Osobno, w dużej ilości wody, ugotować ryż, odcedzić i odsączyć. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki, rosół przecedzić przez sitko. Banany obrać, rozgnieść i wymieszać z curry i imbirem. Zrobić zasmażkę z mąki i masła i rozprowadzić ją w szklance chłodnego rosołu, po czym wymieszać z masą bananową i połączyć z resztą zupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut, na koniec dodając mięso i ryż. Na talerzu zupę przybrać śmietaną i zrumienionymi na patelni płatkami migdałów.
Koszt ok. 20 zł
Bananowy chlebek przepis pani Krystyny Błażewicz z Januszkowic
None
składniki:
l 2 szklanki mąki
l pół szklanki cukru
l 2 jajka, 4 dojrzałe banany
l pół kostki masła
l 5 łyżek mleka
l łyżeczka sody i proszku do pieczenia
None
sposób przygotowania:
Obrane banany rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotować, do wrzącego wsypać sodę, zamieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Nadal ucierając, dodawać kolejno: mąkę, banany i mleko z sodą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Chlebek długo zachowuje świeżość!
Koszt ok. 7 zł