Wykwintne menu

2009-11-09 3:00

To nieprawda, że na domowym stole nie mogą gościć wykwintne danie. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, że nie zawsze są one drogie i trudne do przygotowania

Pizza z domowego pieca

Na stałe weszła do naszej kuchni, ba, można powiedzieć, że "wzięła" ją przebojem. Zrobić dobrą pizzę to podobno nie lada sztuka. Są przepisy, które doskonale sprawdzają się nawet w domowych warunkach. Oto jeden z nich.

składniki:

Na ciasto

l 30 dag mąki na pizzę

l 20 dag drożdży

l łyżki oliwy z oliwek

l pół łyżeczki soli

ponadto

l pomidory, cebulę, czosnek, ser żółty, ew. inne dodatki wedle uznania

sposób przygotowania:

Z mąki usyp kopczyk, wlej do niego drożdże wymieszane z ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodaj sól, oliwę. Wyrabiaj rękami na jednolitą masę tak długo, aż poczujesz ból w rękach. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. W tym czasie z pomidorów, cebuli, czosnku zrób sos, przesmażając składniki na odrobinie oliwy. Sosem posmaruj placek. Obłóż go dodatkami, posyp tartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.

Piersi kurczaka z mozzarellą przepis pani Elżbiety Łączyk ze Strzelec Opolskich

None

składniki:

l 4 filety piersi kurczaka

l 15 dag sera mozzarella

l 2 łyżki posiekanych oliwek

l 4 plastry wędzonego boczku

l sól

l pieprz

None

sposób przygotowania:

Filety umyć i osuszyć. W każdym z nich zrobić pośrodku nacięcie na całej długości tak, by powstała kieszonka. Mozzarellę drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi oliwkami. Tak powstałą mieszanką wypełnić kieszonki filetów, oprószyć solą i pieprzem. Każdą porcję owinąć cienkim plastrem boczku i spiąć, a następnie upiec.

Koszt ok. 16 zł

Zupa wykwintna przepis pani Marii Pałczyńskiej z Ostrowa Wlkp.

None

składniki:

l kilogramowy kurczak

l 3 banany, włoszczyzna

l 2 łyżki płatków migdałowych

l po 3 ziarna: ziela angielskiego, pieprzu i goździków

l 2 łyżki masła i 2 mąki

l łyżka curry, pół łyżeczki imbiru

l pół szklanki ryżu

l 4 łyżki śmietany 36-procentowej

l sól

sposób przygotowania:

Umytego kurczaka włożyć do garnka, zalać sześcioma szklankami wody i wsypać przyprawy z wyjątkiem imbiru i curry. Po 15 minutach gotowania dodać włoszczyznę i gotować, aż kurczak będzie miękki. Osobno, w dużej ilości wody, ugotować ryż, odcedzić i odsączyć. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki, rosół przecedzić przez sitko. Banany obrać, rozgnieść i wymieszać z curry i imbirem. Zrobić zasmażkę z mąki i masła i rozprowadzić ją w szklance chłodnego rosołu, po czym wymieszać z masą bananową i połączyć z resztą zupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut, na koniec dodając mięso i ryż. Na talerzu zupę przybrać śmietaną i zrumienionymi na patelni płatkami migdałów.

Koszt ok. 20 zł

Bananowy chlebek przepis pani Krystyny Błażewicz z Januszkowic

None

składniki:

l 2 szklanki mąki

l pół szklanki cukru

l 2 jajka, 4 dojrzałe banany

l pół kostki masła

l 5 łyżek mleka

l łyżeczka sody i proszku do pieczenia

None

sposób przygotowania:

Obrane banany rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotować, do wrzącego wsypać sodę, zamieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Nadal ucierając, dodawać kolejno: mąkę, banany i mleko z sodą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Chlebek długo zachowuje świeżość!

Koszt ok. 7 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki