Faszerowane roladki mięsne
Może nie jest to najprostsze danie, ale warto się trochę pomęczyć, bo wygląda tak efektownie, że zabłyśniesz, podając je na przyjęciu.
Składniki:
- kilka kotletów schabowych (w zależności od liczby osób)
- kilka różyczek brokułów, 2 marchewki, kawałek pora
- garść ryżu lub kaszy kuskus
- sos pomidorowy
- przyprawy do smaku, odrobina musztardy
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadały. Wystudzić, drobno pokroić. Ugotować ryż. W tym czasie rozbić mięso na cienkie plastry. Posmarować musztardą. Wymieszać ryż z warzywami, ułożyć na plastrach mięsa. Każdy dość ciasno zwinąć. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, posypać przyprawami, podlać sosem pomidorowym. Można, ale niekoniecznie, posypać tartym, żółtym, serem. Zapiec.
Koszt ok. 12 zł
Wyśmienity krupnik
przepis pani Beaty Słotwińskiej ze Strzelec Opolskich
Składniki:
- 1/4 kilograma cielęciny lub mięsa z kurczaka
- 10 dag kaszy
- 40 dag młodych ziemniaków
- pół pęczka włoszczyzny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, włożyć do garnka, wlać półtora litra zimnej wody i gotować. Włożyć obrane i opłukane warzywa. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, odlać z niego pół litra i ugotować w nim kaszę. Połączyć z pozostałym wywarem, włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 15-20 minut. Dodać drobno pokrojone, gotowane warzywa i posiekane mięso, doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą i pieprzem, posypać drobno posiekaną pietruszką.
Koszt ok. 12 zł
Kotleciki z leśnych grzybów
przepis pani Stanisławy Falkiewicz z Białogardu
Składniki:
- kilogram świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (mogą być różne)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła lub oleju
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 szklanki bułki tartej
- pęczek koperku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, umyć, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić i udusić na maśle razem z grzybami. Ostudzone grzyby z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów dodać namoczoną bułkę, tyle bułki tartej, aby masa była gęsta, jajka, koperek, śmietanę i przyprawy. Starannie wyrobić masę grzybową, uformować kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówką.
Koszt ok. 10 zł
Rogaliki drożdżowe ucierane
przepis pani Jadwigi Grzesiek z Kobierna
Składniki:
- 1/2 kilograma mąki
- 2 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 125 g 30-proc. kwaśnej śmietany
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 10 dag drożdży
- sól
- słoik powideł, cukier puder
Sposób przygotowania:
Cukier dokładnie rozetrzeć z margaryną i kolejno dodawać po trochu: rozpuszczone w śmietanie drożdże, jajko, żółtka, mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, podzielić ciasto na małe porcje, rozwałkować, powycinać trójkąty. Nałożyć, na nie, niewielkie porcje powideł i uformować rogaliki. Blachę wysmarować tłuszczem, poukładać na niej rogaliki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Koszt ok. 12 zł