Wykwintnie i niedrogo

2009-11-16 3:00

Zastanawiasz się, czy za wszystkie pięknie wyglądające dania trzeba słono zapłacić? Wypróbuj nasze przepisy, a przekonasz się, że eleganckie i pyszne przyjęcie można zorganizować niedrogo

Faszerowane roladki mięsne

Może nie jest to najprostsze danie, ale warto się trochę pomęczyć, bo wygląda tak efektownie, że zabłyśniesz, podając je na przyjęciu.

Składniki:

  • kilka kotletów schabowych (w zależności od liczby osób)
  • kilka różyczek brokułów, 2 marchewki, kawałek pora
  • garść ryżu lub kaszy kuskus
  • sos pomidorowy
  • przyprawy do smaku, odrobina musztardy
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Ugotować warzywa do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadały. Wystudzić, drobno pokroić. Ugotować ryż. W tym czasie rozbić mięso na cienkie plastry. Posmarować musztardą. Wymieszać ryż z warzywami, ułożyć na plastrach mięsa. Każdy dość ciasno zwinąć. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, posypać przyprawami, podlać sosem pomidorowym. Można, ale niekoniecznie, posypać tartym, żółtym, serem. Zapiec.

Koszt ok. 12 zł

Wyśmienity krupnik

przepis pani Beaty Słotwińskiej ze Strzelec Opolskich

Składniki:

  • 1/4 kilograma cielęciny lub mięsa z kurczaka
  • 10 dag kaszy
  • 40 dag młodych ziemniaków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, włożyć do garnka, wlać półtora litra zimnej wody i gotować. Włożyć obrane i opłukane warzywa. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, odlać z niego pół litra i ugotować w nim kaszę. Połączyć z pozostałym wywarem, włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 15-20 minut. Dodać drobno pokrojone, gotowane warzywa i posiekane mięso, doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą i pieprzem, posypać drobno posiekaną pietruszką.

Koszt ok. 12 zł

Kotleciki z leśnych grzybów

przepis pani Stanisławy Falkiewicz z Białogardu

Składniki:

  • kilogram świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (mogą być różne)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 szklanki bułki tartej
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić i udusić na maśle razem z grzybami. Ostudzone grzyby z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów dodać namoczoną bułkę, tyle bułki tartej, aby masa była gęsta, jajka, koperek, śmietanę i przyprawy. Starannie wyrobić masę grzybową, uformować kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówką.

Koszt ok. 10 zł

Rogaliki drożdżowe ucierane

przepis pani Jadwigi Grzesiek z Kobierna

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 2 łyżki cukru
  • kostka margaryny
  • 125 g 30-proc. kwaśnej śmietany
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 10 dag drożdży
  • sól
  • słoik powideł, cukier puder

Sposób przygotowania:

Cukier dokładnie rozetrzeć z margaryną i kolejno dodawać po trochu: rozpuszczone w śmietanie drożdże, jajko, żółtka, mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, podzielić ciasto na małe porcje, rozwałkować, powycinać trójkąty. Nałożyć, na nie, niewielkie porcje powideł i uformować rogaliki. Blachę wysmarować tłuszczem, poukładać na niej rogaliki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Koszt ok. 12 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki