KIEDY SPADAJĄ MOŻLIWOŚCI OBRONNE NASZEGO ORGANIZMU
* Częściej się przeziębiamy, a jak już złapie nas katar, to nie chce puścić.
* Pojawiają się przewlekłe stany zapalne.
* U alergików nasilają się alergie i nietolerancje pokarmowe.
* Występuje uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienie.
* Jesteśmy rozdrażnieni, mamy problemy ze snem.
* Częściej boli nas głowa, u osób cierpiących na migreny bóle przybierają na sile.
CO WPŁYWA NA OSŁABIENIE ODPORNOŚCI
* infekcje wirusowe,
* dieta uboga w witaminy i mikroelementy,
* nadmiar cukru i soli w diecie,
* stres, zwłaszcza przewlekły,
* niedobór snu i sen złej jakości,
* spędzanie zbyt dużej ilości czasu w zamkniętych, przegrzanych pomieszczeniach, przy komputerze, przed telewizorem,
* siedzący tryb życia,
* brak aktywności fizycznej.
WSPOMAGAJĄ SIŁY OBRONNE ORGANIZMU
* Witamina C przyczynia się do stabilności i ochrony błon komórkowych, co przekłada się na zwiększenie odporności organizmu. Najlepsza jest naturalna, pochodząca z warzyw i owoców.
* Witamina E jest silnym antyutleniaczem, chroni przed stanami zapalnymi i łagodzi ich przebieg.
* Witamina D – wzmacnia i pobudza układ odpornościowy. W naszym klimacie, w sezonie jesienno-zimowym powinniśmy przyjmować ją w suplementach diety.
* Olej z wiesiołka – zwalcza i łagodzi stany zapalne.
* Flawonoidy (np. rutyna zawarta w bzie czarnym i aronii) – zapobiega infekcjom, skraca czas ich trwania.
* Cynk – pobudza układ odpornościowy do pracy.
DIETA WSPOMAGAJĄCA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY
* Codziennie jedz warzywa i owoce – dostarczają ogromnej ilości przeciwutleniaczy, które doskonale chronią przed chorobami i przyspieszają zwalczanie infekcji.
* Pij soki warzywne – odżywiają i oczyszczają organizm (zwłaszcza sok z buraków, marchwi, selera naciowego i jabłka).
* Wprowadź do diety na stałe produkty z pełnego ziarna – podwyższają stężenie serotoniny w organizmie, co wpływa pozytywnie na nastrój.
* Jedz kiełki brokułów – zawierają dużo sulforafanu, bardzo silnego antyutleniacza, który na długo wspiera układ odpornościowy.
* Spożywaj brokuły – dobrze działają na wątrobę, a zdrowie tego narządu ma duże znaczenie dla odporności.
* Poznaj grzyby shiitake – zawierają związek o nazwie lentinan, który podwyższa naszą naturalną odporność oraz przeciwutleniacz german, który ma podobne działanie.
ZMIEŃ STYL ŻYCIA
* Codziennie wychodź na świeże powietrze – światło dzienne oddziałuje na szyszynkę, regulując rytm snu i czuwania.
* Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu. Centralne ogrzewanie tworzy doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów.
* Unikaj ciężkich, tłustych i zapychających potraw, cukru i rafinowanych węglowodanów – hamują funkcje układu odpornościowego i dostarczają pustych kalorii zamiast cennych składników pokarmowych, potrzebnych do zachowania zdrowia.
-