Objawy zatrucia mogą wystąpić nawet po spożyciu grzybów jadalnych, jeśli są one źle przyrządzone lub źle przechowywane. Najgroźniejsze konsekwencje ma spożycie grzybów trujących - zwykle kończy się zgonem.
Powody do niepokoju
Po spożyciu grzybów zawierających substancje muskarynowe (np. borowik szatański, gołąbek wymiotny, wieruszek ciemny) mogą pojawić się: obfite, zlewne poty, ślinotok, łzawienie, nudności, wymioty, bóle brzucha, czasami biegunka, zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia tętniczego, a nawet zapaść.
Patrz też: Tych grzybów nie zbieraj! ZDJĘCIA!
Większość zatruć grzybami, w tym niemal wszystkie zakończone zgonem, są spowodowane spożyciem muchomora sromotnikowego. Wywołuje on bóle głowy, nudności, wymioty i biegunkę. Ból brzucha bywa często zlokalizowany w okolicy wątroby. Nic dziwnego, bo podczas zatrucia w pierwszej kolejności dochodzi do marskości tego narządu.
Jak się ratować
W przypadku, gdy objawy występują krótko po spożyciu potrawy, należy jak najszybciej sprowokować wymioty, a wymiociny zabezpieczyć do analizy. W miarę możliwości należałoby także zabezpieczyć do analizy wymiociny oraz resztki spożytej potrawy, co umożliwi identyfikację gatunku grzyba poprzez analizę mikroskopową. W każdym przypadku, nawet tylko niewielkich gastrycznych dolegliwości, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Z zatruciem grzybami nasz organizm niestety nie poradzi sobie sam.