Żywa ryba usmażona do połowy, która rusza się na talerzu! [WIDEO 18+]

2015-08-03 12:29

Zainteresowanie społeczeństwa kuchnią azjatycką wciąż rośnie. Na europejskie talerze trafiają coraz bardziej wymyślne potrawy. Cóż, że ze wspomnianych talerzy mogą one również uciekać, bo wiele z nich ostatnie tchnienie wydaje dopiero w ustach jedzącego. Oto najbardziej niezwykłe, żywe potrawy, które w krajach azjatyckich są prawdziwymi przysmakami.

Kiedy na naszym talerzu pojawi się surowa ryba w postaci sushi, nikogo to już nie przeraża ani nie dziwi. Jednak menu kuchni azjatyckiej cały czas ewoluuje. Teraz można zjeść żywe owoce morza, ryby czy nawet węża. Żywe tzn. takie, które po podaniu klientwoi rpzez kilka minut jeszzce się ruszają. Jednym z takich rpzysmaków jest żywa ryba w Japonii znana jako Ikizukuri. Jest częścią sztuki sashimi, w której podawana ryba wciąż żyje i służy za ozdobę naszego dania. W celu przygotowania potrawy kucharz musi rybę uderzyć w taki sposób, aby jej nie zabić, a jedynie ogłuszyć. Potem otępiała ryba jest pozbawiana łusek, rozcinana i patroszona. Na koniec, w jej wnętrznościach układa się właściwą przekąskę. Danie natychmiast wędruje do stolika, aby klienci restauracji mogli nacieszyć się widokiem żywego jedzenia. Kolejną potrawą jest żywy wąż, który jest przysmakiem mieszkańców Chin. Tu istotną rolę odgrywa czas przygotowania dania. Węża należy przygotować jak najszybciej. Żywemu wężowi odcina się głowę, następnie ściąga się z niego skórę, patroszy, kroi na kawałki. Wąż podawany jest na surowo. Na talerzu każdy kawałek zwierzęcia rusza się jeszcze przez chwilę.

 

Zobacz: Wydarzenia na świecie 2 VIII. Inwazja GALARETOWATYCH POTWORÓW! Awantura na pogrzebie, katastrofa samolotu, drzwi w oceanie.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki