W środę wieczorem nowojorska Komisja ds. Zdrowia (Board of Health) przyjęła wniosek – i zgodziła się go rozpatrzyć w jak najszybszym trybie – złożony przez Wydział Zdrowia. Jego przedstawiciele chcą, by każda restauracja sieciowa w metropolii umieszczała w menu ostrzeżenie przy każdym produkcie, który zawiera 2,300 mg sodu (soli) i więcej.
Jako uzasadnienie podano fakt, że od kilku lat w metropolii odnotowuje się wzrost zachorowań na przypadłości spowodowane dietą obfitą w sól. Koszty leczenia są bardzo wysokie, dlatego też lepiej uświadamiać.
Pomysł ma bardzo duże poparcie burmistrza, radnych i członków komisji. Prawdopodobieństwo, że zostanie przyjęty jest więc bardzo duże.
Ile soli w hamburgerze?
2015-06-12
2:00
Teoretycznie mogłoby się wydawać, że każdy wie, iż hamburgery, frytki czy inne dania z sieciówek typu fast food są nafaszerowane solą. Ale tak nie jest. Przynajmniej według władz miasta. Dlatego też chcą, by jasno i wyraźnie informować oraz ostrzegać o jej zawartości danych produktach.