Aquafaba to woda po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej. Jeszcze do niedawna była znana jedynie wegetarianom, alergikom, a także wielbicielom zdrowego odżywiania. Do tej pory była ona używana głównie jako zamiennik jajek. Odkrycia tego dokonał w 2014 roku Joël Roessel. Teraz nadszedł czas na kolejne, nietypowe rozwiązanie. Na amerykańskim rynku pojawił się produkt o nazwie Faba Butter, który wprowadziła firma Fora Foods, założona w 2017 r. przez Aidana Altmana i Andrew McClure'a. Faba Butter jest alternatywą dla tradycyjnego masła. Smarowidło powstało na bazie aquafaby i pomyślnie przeszło testy. Kucharze twierdzą, że smakuje i ma takie same zastosowania w kuchni, jak masło. Opakowanie tego wegańskiego specyfiku kosztuje obecnie ponad 7 dolarów, czyli około 28 złotych.
Myślicie, że produkt wkrótce zastąpi masło?