Według specjalistów, jednym z zabójców pszczół są pestycydy, jakimi rolnicy spryskują swoje rośliny, aby ochronić je przed szkodnikami czy chwastami. Jednak to, co chroni rośliny, jest trujące dla pszczół, które „żywiąc” się na kwiatkach najzwyczajniej się truły. Teraz okazuje się, że nie wszystko jest tak samo szkodliwe. Otóż według naukowców z federalnej Agencji ds. Ochrony Środowiska (Environmental Protection Agency) najbardziej trujące dla pszczół spryskane pestycydami rośliny bawełny oraz drzew cytrusów, mniej szkodliwe są opryskane zboża – na przykład kukurydza – oraz krzaczki rośli jagodowych i tytoń.
Na ratunek pszczołom…
Od wielu lat pszczoły w Stanach giną na potęgę. Naukowcy i pszczelarze desperacko szukają przyczyn tej zagłady i sposobu na uratowanie tych owadów. Chociaż co jakiś czas pojawiają się hipotezy i próby powstrzymania plagi, to jednak trudno mówić o sukcesie.