– Chciałam wprowadzić je do sprzedaży już dawno, ale w poprzednim miejscu nie miałam takiej możliwości – wyjaśnia pochodząca z Krakowa właścicielka Subway & White Burger, pani Danuta Rozwadowska, która gastronomią w polskiej dzielnicy zajmuje się od ponad 30 lat. – Dopiero po otwarciu tego lokalu zapiekanki pojawiły się w menu, co okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę – dodaje.
Dlaczego zapiekanki są takie wyjątkowe? Z pewnością imponują wielkością i smakiem, który jednak nie bierze się z niczego.
– W przeciwieństwie do wielu innych miejsc, gdzie zapiekanki się odgrzewa, my przygotowujemy je od podstaw wyłącznie ze świeżych składników – zdradza pani Danuta. Dodatkowo, zgodnie z naszym zwyczajem, wszystko robimy na oczach klienta. Nie ma więc możliwości, aby jego apetyt nie wzrastał w miarę patrzenia – dodaje z uśmiechem właścicielka.
Kiedy zapiekanka jest gotowa, trafia do specjalnego pieca, gdzie potrzebuje tylko 1,5 minuty i już można się delektować jej niepowtarzalnym smakiem. Na miejscu zapiekanki sprzedawane są w cenie $.4.35, a także $4.75 (wzbogacona wersja, gdzie oprócz sera i grzybów dostajemy także kiełbasę). Dodatki takie jak keczup i majonez wedle życzenia klienta...
Pani Danuta nie ukrywa, że polska zapiekanka to prawdziwy hit jej lokalu. Bywają dni, że sprzedaje się aż kilkadziesiąt sztuk.
– Największa liczba klientów zjawia się w weekendy, kiedy to przyjeżdżają Polacy spoza dzielnicy i szukają prawdziwie polskich smaków – wyjaśnia właścicielka. – Jednak zapiekanki bardzo chętnie kupują także zaciekawieni Amerykanie, którzy zresztą stanowią większość naszych klientów. Już nawet nauczyli się wymawiać to trudne słowo.
Lokal to zgodnie z nazwą połączenie restauracji znanej sieci Subway i firmowej White Burger. Oprócz tradycyjnych kanapek serwowanych przez Subway, na miejscu zjemy również szereg innych przysmaków, a zapiekanka to tak naprawdę tylko jeden z nich.
– Subway działa na zasadzie franczyzy, natomiast White Burger to już zupełnie mój pomysł z firmowymi potrawami – wyjaśnia pani Danuta. – Oprócz burgerów i cheesburgerów serwujemy między innymi świeże soki, lody na gałki, a także można u nas zamówić lodowe torty na różnego rodzaju okazje. W ich produkcji specjalizujemy się od wielu lat.
Jak się okazuje spośród potraw serwowanych w Subway & White Burger, nie tylko polska zapiekanka cieszy się uznaniem kulinarnych ekspertów. W jednym z ostatnich wydań znanego magazynu New Yorker ukazał się artykuł, którego autor zachwalał niezrównany smak hamburgera serwowanego w lokalu pani Danuty. Nic tylko iść i posmakować samemu.
Tekst i zdjęcia: Marcin Żurawicz
Adres:
Subway & White Burger
650 Manhattan Ave
Brooklyn NY, 11222
Tel. 718.383.3334
Foto:
2. Subway & White Burger mieści się w centralnym punkcie Greenpointu przy 650 Manhattan Ave.
1. Pani Danuta Rozwadowska, właścicielka punktu, biznesem w polskiej dzielnicy zajmuje się od ponad 30 lat
To nie są zwykłe zapiekanki...
Od blisko 4 lat na Greenpoincie istnieje miejsce, które jak magnes przyciąga miłośników tradycyjnej, polskiej zapiekanki. Chociaż przysmak ten można dostać w kilku lokalach w polskiej dzielnicy, te serwowane w Subway & White Burger przy 650 Manhattan Ave są - zdaniem wielu smakoszy – najlepsze.