Najnowszy przewodnik ZAGAT ukaże się w sprzedaży 20 października, ale już teraz możemy podzielić się aromatem roznoszącym się po szczycie listy najwyżej ocenianych lokali.
Dwie pierwsze lokaty zdominowały smaki Francji. Z numerem jeden uplasowała się restauracja Le Bernardin w Theatre District na Manhattanie. Za nią jest Bouley na TriBeCa. Dalej w pierwszej piątce znalazły się: Daniel na Upper East Side, Jean-Georges na Central Park West i Bar&Grill na West Village.
W najnowszym rankingu znalazło się w sumie 2237 nowojorskich restauracji. Spośród nich 119 to „świeże bułeczki” czyli nowe, dopiero co otwarte lokale. Zdaniem krytyków ZAGAT-a na uwagę zasługują szczególnie Tacuba w Astorii, Oiji w East Village oraz Grand Army i Faro na Brooklynie.
Choć ranking ZAGAT jest tworzony na podstawie rekomendacji krytyków kulinarnych i ocen osób, które jadły w danym lokalu, nowojorczycy mają swoje stałe smakowe upodobania. Jak wynika z badań, najczęściej wyszukiwanymi i zamawianymi w internecie są dania kuchni chińskiej, pizza i quinoa.
Nowy przewodnik ZAGAT juz gotowy. Na co mają apetyt nowojorczycy
Słynny ZAGAT przygotował kolejny przewodnik po restauracjach. Wśród nowojorskich lokali prym wiodą te serwujące dania kuchni francuskiej. Ale wcale nie oznacza to, że tylko na to mamy ochotę. W dalszym ciągu mamy smak na „chińczyka” i na pizzę.