Była okazja do nawiązania kontaktów i wymiany handlowych doświadczeń w niewielkim gronie. Rozmawiano przede wszystkim o możliwościach wejścia kolejnych polskich produktów żywnościowych na amerykański rynek. Z polskich importerów obecni byli między innymi: Adam Szala (Square Enterprise), Krzysztof Kołodko (Brooklyn Importers), Jerzy Myssura (Myssura Importers), Henryk Skrodzki (Amber Steak House), Leszek Ładowski (Polish – American Chamber in Florida). W trakcie wieczoru goście zjedli kolację przygotowaną przez szefa kuchni Amber Steak House.
Podczas rozmowy z Super Expressem minister Marek Sawicki powiedział, że jest bardzo zadowolony z wyników rozmów dotyczących wprowadzenia na amerykański rynek jabłek i drobiu. – To był konstruktywny czas i cieszę się niezmiernie, że kolejne polskie produkty mają szansę pojawić się na amerykańskim rynku. Głęboko wierzę, że w 2016 roku polskie jabłka będą do kupienia w Stanach Zjednoczonych. Wcześniej, bo już w 2015 roku, do amerykańskich odbiorców powinien trafić polski drób i wyroby drobiowe, gdyż pomyślnie zakończyły się już amerykańskie inspekcje u polskich producentów – powiedział Marek Sawicki. - Nie zapominajmy, my jesteśmy pierwszym eksporterem jabłek na świecie, ale mimo wszystko mniejszym producentem niż USA. Oni są na drugim miejscu, a my na trzecim. Dodatkowo trzeba podkreślić, że nie ma lepszych jabłek na świecie niż te polskie. Jednak jako gość nie wypada mi oceniać jabłek amerykańskich – dodał. Czwartkowe spotkanie zostało zorganizowane przez konsul Sabinę Klimek i kierowany przez nią Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Konsulatu Generalnego RP, a honory gospodarza pełniła Urszula Gacek, Konsul Generalny RP w Nowym Jorku.
M.Ż. opol
Okrągły stół sektora spożywczego w Konsulacie Generalnym RP w Nowym Jorku
2015-07-18
2:00
W czwartek wieczorem na spotkaniu z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim i wchodzącymi w skład jego delegacji producentami żywności z Polski spotkali się importerzy polskiej żywności z Nowego Jorku.