María Jesús Fernández Calvo odwiedziła w sobotnie popołudnie restaurację RiFF w Hiszpanii wespół ze swoim mężem i 12-letnim synem. 46-latka miała zamówić danie z ryżu i grzybów morchella (w stanie surowym toksyczne dla człowieka). Po posiłku cała rodzina zaczęła wykazywać objawy zatrucia pokarmowego (wymiotowali i mieli biegunkę). W niedzielę rano kobieta zmarła.
Hiszpański dziennik „El Pais” poinformował, że stan męża i syna Fernandez Calvo ulega poprawie. Tymczasem restauracja od razu została zamknięta do czasu zakończenia śledztwa. Policja zdołała odnaleźć 75 osób, które w tym czasie, między 13 i 16 lutym były w tej restauracji. 29 z nich miało objawy zatrucia pokarmowego. Próbki niektórych potraw z restauracji zostały przesłane do badań Narodowego Instytutu Toksykologii.
Szef kuchni Bernd Knoller napisał oświadczenie, w którym stwierdził: - Niezależnie od przyczyny, która mogła spowodować tę sytuację, chcę wyrazić mój głęboki żal za to, co się stało, mając nadzieję, że wkrótce wszystkie te fakty zostaną wyjaśnione. Podjąłem decyzję, że lokal zostanie zamknięty, dopóki nie zostaną ustalone przyczyny tego, co się stało.
Odznaczenia gwiazdek Michelin są przyznawane w czerwonym przewodniku wydawanym przez to przedsiębiorstwo, w którym można znaleźć najlepsze restauracje i hotele. Jest on publikowany w 12 krajach na całym świecie od 1920 roku. Restauracja RiFF dostała w przewodniku Michelina jedną gwiazdkę i została opisana jako miejsce, gdzie można znaleźć "innowacyjną kuchnię".