Firma, któr zajmuje się produkjcą chipsów Pringles (nieco mniej popularne w Polsce, ale za to na Zachodzie o wiele bardziej niż u nas), przyznała, że w ich produkcie jest tak mało ziemniaków, że tak naprawdę z technicznego punktu widzenia one nie są wcale chipsami z ziemniaków! Firma, która zajmuje się produkcją Pringlesów, nie używa prawie wcale ziemniaków, po prostu bierze mieszankę ryżu, kukurydzy, zboża i płatków ziemniaczanych, a następnie zgniata to wszystko, aby nadać im charakterystyczną formę - podaje food-forum.pl. Chipsy w żadnym wypadku nie są zrobione z ziemniaków!
Sprawdź też: Mycie zębów wcale nie takie proste. Jak to robić, by zęby były MOCNE i ZDROWE?
To nie jest jednak największy problem. Największy problem tkwi w ich kancerogenności! Chodzi nie o składniki, a o sposób ich przygotowania. Akrymalid powstaje, kiedy produkty bogate w tłuszcze są gotowane w bardzo wysokich temperaturach, smażone, pieczone lub przygotowywane jako tosty. Właśnie najgorsze formy takich produktów to nie tylko frytki, ale również opisywane przez nas chipsy!
Ugotuj TO: Przepis na zupę ANTYNOWOTWOROWĄ! To naprawdę proste i zdrowe!
Uwaga! Jeśli wydaje ci się, że jedzać chipsy pieczone, a nie smażone, będziesz zdrowszy, możesz być w błędzie! Dlaczego? Ponieważ chipsy pieczone w piecu mogą być tak naprawdę gorsze od tych smażonych. FDA (Food and Drug Administration) twierdzi: - Tak samo jest w przypadku innych typów jedzenia. Przemysłowe pieczenie w piecu w bardzo wysokich temperaturach może być jednym z najgorszych sposobów gotowania.
Wspomniany akrylamid nie jest jedynym kancerogennym związkiem. Oprócz niego podczs gotowania w wysokich temperaturach powstaje 800 różnych związków. 52 z nich są rakotwórcze.
Zobacz WIĘCEJ: Wicemiss Bum Bum GNIJĄ uda! SILIKONY nieomal zabiły seksowną Brazylijkę