Przepis o wyraźnym oznaczaniu w menu dań z dużą zawartością soli został przyjęty w zeszłym roku. Został jednak zaskarżony przez przedstawicieli branży restauracyjnej jako niesprawiedliwy i zbyt kosztowny. Twierdzili, że wiele osób zrezygnuje z jedzenia danej potrawy, a dodatkowo wymiana wszystkich menu będzie ich za drogo kosztować. Sędzia Eileen Rakower nie uznała tych argumentów. Stwierdziła, że nowojorczycy muszą jasno i wyraźnie widzieć co jedzą, a w tym przypadku jak słono.
Nowe przepisy odnośnie oznakowywania potraw o niezdrowej zawartości soli dotyczą restauracji sieciowych, czyli takich które mają minimum 15 lokalizacji w Stanach. W Nowym Jorku pod tę kategorię podchodzi około trzy tysiące lokali. Właściciele, którzy nie zastosują się do przepisów, mogą zapłacić 200 dolarów za wykroczenia, ale jednorazowo kara nie może przekroczyć łącznie 600 dolarów.
Słona kara za brak ostrzeżenia przed solą
Już od marca właściciele restauracji będą musieli oznaczać specjalnym znaczkiem potrawy, które zawierają więcej soli niżzalecana dawka. Ci, którzy nie zastosują się do nowych regulacji, zapłacą słoną karę.