Beata Zatorska, która w swoich przewodnikach ukazała uroki rodzimej, polskiej kuchni, jest lekarzem - Polką mieszkającą na stałe w Australii. Jej przepięknie wydane książki, ilustrowane między innymi zdjęciami jej męża, są dokumentacją wspólnej podróży małżonków do Polski i przed anglojęzycznym czytelnikiem odkrywają świat tradycyjnych polskich potraw. Jedną z inspiracji dla Beaty Zatorskiej była osoba jej babci Józefy, która niegdyś była doskonałą kucharką i której przepisy po latach zostały odnalezione i zachowane dla potomnych.
Pierwsza z książek autorstwa małżonków "Rose Petal Jam: Recipes and Stories from a Summer in Poland" została nagrodzona prestiżowym wyróżnieniem "Najlepsza na świecie" podczas francuskiej gali Gourmand Awards. Druga książka "Sugar Orange" ukazała się jesienią tego roku i zdobywa równie przychylne recenzje.
Nic więc dziwnego, że środowe spotkanie zgromadziło w bibliotece wiele osób chcących poznać historię powstania tych niezwykłych kulinarnych przewodników. Gospodarzem spotkania była Izabela J. Barry z greenpoinckiego oddziału Brooklyn Public Library.