Skąd wiadomo, że lubił akurat czerwone wino? - Znalazłam bardzo prosty sposób na zidentyfikowanie jego koloru z małych próbek - chwali się Maria Rosa Guasch-Jane z Uniwersytetu Barcelońskiego.
- Badałam po prostu, czy zawierają one kwas syryngowy. Jest on obecny w czerwonym winie, ale nie ma go w białym - tłumaczy naukowiec. Do testów badaczka wykorzystała próbki pochodzące z naczyń znalezionych w grobowcu króla Tutenchamona prawie 100 lat temu.
Tradycja wytwarzania wina sięga ok. 5 tys. lat p.n.e. Nie pochodzi jednak z Egiptu. Najstarsze znalezione tam wino zostało - zdaniem naukowców - przywiezione z terenów Jordanii. Dopiero później winnice pojawiły się nad Nilem.
Badania potwierdzają, że władcy starożytnego Egiptu i członkowie wyższych klas społecznych regularnie pijali wino. Prości ludzie sięgali po nie jedynie podczas świąt czy specjalnych okazji. Wino składano w ofierze bogom oraz zostawiano w grobowcach faraonów.