Jajka, skorupki

i

Autor: Piotr Gajek

Zagrożenie epidemiologiczne! SKAŻONE salmonellą jajka z Polski trafiły na europejski rynek

2016-10-21 16:35

Na europejski rynek trafiły skażone salmonellą jajka z Polski - alarmują zagraniczne media. Chorobotwórczy produkt został odkryty w siedmiu krajach Europy. Jednak Państwowa Inspekcja Weterynaryjna uspokaja Polaków - w polskich sklepach go nie ma.

Doniesienia dotyczą tysięcy jajek jednego producenta, których partie była w całości przeznaczona dla klientów z zagranicy. Teraz trwa wielka akcja wycofywania ich ze sklepów oraz restauracji. Data ważności tej partii to 28 października. Polski Inspektorat Weterynaryjny wstrzymał produkcję w 10 fermach producenta drobiu z Wielkopolski oraz wydał zakaz wprowadzania jaj do obrotu. Zakaz nie dotyczy jednak tych przeznaczonych do produkcji w obróbce termicznej, któa gwarantuje zniszczenie drobnoustrojów. Komisja Europejska ustaliła, że dostawa skażonych jajek może dotyczyć takich krajów jak: Wielka Brytania, Holandia, Belgia, Luksemburg czy nawet Francja. Baterie salmonelli wywołują zatrucia pokarmowe. Najwięcej można ich znaleźć na skorupkach, skąd przenoszą się do jajek podczas rozbijania. Sposobem na oczyszczenie jajek z bakterii jest porządne wygotowanie lub wysmażenie.

Zobacz też: Zoofilia w stadninie w Janowie Podlaskim. Sprawca przyłapany na gorącym uczynku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają