Zmarł po zjedzeniu kebaba! Polskie mięso na cenzurowanym.

i

Autor: Shutterstock 63-letni mężczyzna zmarł w Austrii po zjedzeniu kebaba, w którym znajdowało się skażone mięso. Jak informuje Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności w Austrii, prawdopodobnie pochodziło ono z polskich kurczaków

Śmiertelne zatrucie 63-latka

Zmarł po zjedzeniu kebaba! Zatrute mięso miało pochodzić z polskich kurczaków

2023-08-17 17:52

63-letni mężczyzna zmarł w Austrii po zjedzeniu kebaba, w którym znajdowało się skażone mięso. Jak informuje Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności w Austrii, prawdopodobnie pochodziło ono z polskich kurczaków. Od lutego br. na terenie kraju odnotowano 27 przypadków zatruć salmonellą, większość po spożyciu szaszłyków z kebaba. Jeden okazał się śmiertelny.

Austria. Zmarł po zjedzeniu kebaba. To przez mięso z polskich kurczaków?

Austriackie władze wyjaśniają okoliczności zgonu 63-latka, który zmarł wkrótce po zjedzeniu kebaba - informuje wprost.pl, powołując się na "Der Standard". Wiadomo, że mężczyzna spożył zatrute mięso, które w dodatku prawdopodobnie pochodziło z polskich kurczaków. Tak twierdzi Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności w Austrii (AGES), dodajac, ze od lutego br. we wszystkich krajach związkowych Austrii, poza Tyrolem, ujawniono 27 przypadków zatruć salmonella u osób, z których większość jadła wcześniej szaszłyki z kebaba. Po badaniu epidemiologicznym tylko w jednej próbce ujawniono bakterie salmonelli. W tej sprawie nadal trwa jednak śledztwo. AGES przypomina również, powołując się na bazę danych Europejskiego Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności (RASFF), że Polska dziewięć razy informowała inne kraje europejskie o skażonym salmonellą kebabie z kurczaka.

- Wyjaśnienie tych ognisk chorób przenoszonych przez żywność odbywa się w ścisłej współpracy między AGES, Ministerstwem Zdrowia i właściwymi władzami państwowymi. Wstępne badania wskazują z dużym prawdopodobieństwem, że źródłem zakażenia jest mięso drobiowe polskiej produkcji, które posłużyło do produkcji szaszłyku kebaba - czytamy w oświadczeniu, które cytuje wprost.pl za "Der Standard".

Sonda
Czy lubisz jeść kebaby?
Friz ocenia rzeszowski kebab: Chamski taki najlepszy
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają