Produkcja w gospodarstwie ekologicznym jest prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, uaktywnia biologiczne procesy poprzez stosowanie naturalnych środków produkcji oraz zapewnia trwałą żyzność gleby, zdrowotność roślin i zwierząt. Polega na stosowaniu płodozmianu i innych metod naturalnych utrzymywania lub podwyższania biologicznej aktywności i żyzności gleby oraz takiego doboru roślin i zwierząt, by uwzględnić ich naturalną odporność na choroby. Nie narusza równowagi w przyrodzie.
Polscy rolnicy górą
Warunki strukturalne, środowiskowe, społeczne i historyczne powodują, że polskie rolnictwo idealnie nadaje się do stosowania ekologicznych metod produkcji żywności. W Polsce zawsze mniej używano środków chemicznych niż w większości krajów europejskich, było też mniej monokultur. Sprawiło to, że wody i gleby nie są u nas tak zanieczyszczone ani wyjałowione jak w innych krajach. Może to znacznie ułatwić polskim rolnikom przekształcanie swoich gospodarstw w ekologiczne. A dzięki wyjściu naprzeciw rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na zdrową żywność umocnią swoją pozycję na rynku i zyskają szansę na rozwój.
Prawo po stronie natury
W przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego przyjęto zasady, na których opiera się produkcja. Pierwszą z nich i zarazem podstawową jest odpowiednie zaprojektowanie procesów biologicznych i zarządzanie nimi. Ma się to opierać na systemach ekologicznych wykorzystujących zasoby naturalne przy zastosowaniu ściśle określonych metod, wykorzystujących m.in. żywe organizmy i mechaniczne metody produkcji. Metody te wykluczają uprawianie genetycznie modyfikowanych roślin i używania ich np. jako składników pasz.
Ponieważ gospodarstwa ekologiczne powinny być samowystarczalne, możliwość kupowania nawozów i składników pasz jest mocno ograniczona. Wyklucza się też stosowanie chemii, antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu. Zasady produkcji ekologicznej trzeba też dostosować do stanu sanitarnego, regionalnych różnic klimatycznych i warunków lokalnych, stopnia rozwoju i szczególnych praktyk hodowlanych.
Rolnictwo ekologiczne z jednej strony pozytywnie wpływa na środowisko naturalne, z drugiej - produkuje się tu zdrową żywność. Spożywanie takich produktów chroni przed wieloma chorobami i ma wielkie znaczenie w profilaktyce rakowej.
Zdrowy styl życia
Najważniejszym motywem zakupu żywności ekologicznej, i to bez względu na kraj, w którym realizuje się badania konsumentów, jest dbałość o zdrowie. W wielu przypadkach chodzi także o zmianę stylu życia i troskę o naturalne środowisko.
Mimo że w większości krajów Unii Europejskiej obserwuje się bardzo dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej, to w Polsce jej udział w ogólnej sprzedaży żywności wynosi nadal poniżej 1 procentu. Związane to jest z wciąż niewielką liczbą gospodarstw i sklepów oferujących zdrową żywność, wysokimi cenami, ale również niedostosowaniem oferty do oczekiwań konsumentów. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stara się zmienić ów stan rzeczy. Dlatego ogłosiło "Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2011-2014". Ma on ułatwić rolnikom zastosowanie ekologicznych metod produkcji. Dzięki temu zdrowa żywność ma być powszechniej dostępna i w szerszym asortymencie. A co za tym idzie, najprawdopodobniej jej ceny znacznie spadną.
Fundacja BOŚ rozpoczęła konkurs "Nakręć się na zdrowie", skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, polegający na zrobieniu krótkiego filmiku reklamowego o zdrowym sposobie odżywiania i żywności ekologicznej. Do wygrania ponad 50 tysięcy w nagrodach rzeczowych oraz udział w warsztatach filmowych prowadzonych przez znanych filmowców.
Więcej na
www.filmnazdrowie.pl