Celem sobotnich warsztatów jest pokazanie, że zmiana nawyków żywieniowych nie jest wcale trudna. - By tego dokonać, warto jednak zasięgnąć porady psychodietetyka, bo psychologia i żywienie są ze sobą ściśle związane - zachęcają organizatorzy. - Uczestnicy spotkania będą mieli taką okazję, gdyż sobotnie warsztaty poprowadzi właśnie psychodietetyk.
Polecany artykuł:
- Ideą warsztatów jest przede wszystkim promocja zdrowego żywienia oraz dobrych nawyków żywieniowych, bo one są kluczem do zdrowia - wyjaśnia Rafał Tomaszczuk, rzecznik prasowy podlaskiego NFZ.
- Styl życia jest obecnie głównym czynnikiem, który decyduje o zdrowiu i chorobie. Zdrowie zaś jest warunkiem dobrego fizycznego, psychicznego i społecznego życia, dlatego bardzo ważną sprawą stało się utrzymanie społeczeństwa w dobrej kondycji - podkreśla Anna Kuczkin, specjalistka w dziedzinie psychodietetyki.
W ramach warsztatów każdy uczestnik będzie mógł porozmawiać ze specjalistką oraz spróbować przygotowanych przez nią posiłków. Tematem przewodnim będą warzywa i owoce - podstawa zdrowego odżywiania. Anna Kuczkin pokaże, jak przygotować energetyczne śniadanie, zdrową przekąskę, prosty i bogaty w wartości odżywcze obiad oraz lekką kolację. Produkty dostarczy Podlaskie Centrum Rolno-Towarowe.
- Jesteśmy naturalnym partnerem do tego rodzaju przedsięwzięć, gdyż to właśnie na naszej giełdzie można kupić wszystkie produkty będące podstawą dobrego odżywiania – mówi Mieczysław Pugawko, prezes PCRT S.A.