W sprzedaży znajdziemy wiele różnych naczyń i sprzętu przeznaczonych do filtrowania wody. Różnią się one między sobą pojemnością, a także rodzajem zastosowanego filtra. Przed wyborem najlepszego rozwiązania, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii.
Zanieczyszczenia w wodzie
Woda z kranu w polskich miastach jest całkowicie bezpieczna. Można ją pić bez konieczności wcześniejszego przegotowania. W wodzie pochodzącej z wodociągów mogą jednak znajdować się pozostałości, które wpływają na jej smak i zapach, a ponadto odkładają się na armaturze i sprzęcie gospodarstwa domowego. Wśród największych uciążliwości wymienia się związki wapnia i magnezu odpowiadające za tzw. twardość wody (kamień), metaliczny posmak i żółtobrązowy kolor wskazujący na nadmiar żelaza oraz charakterystyczny zapach chloru. Aby przywrócić wodzie dobry smak i zapach, warto ją przefiltrować.
Rodzaje filtrów do wody
Wodę pitną możemy filtrować m.in. za pomocą filtrów kranowych. Kuchenne filtry zwykle są instalowane w szafkach pod zlewozmywakiem. Za ich pomocą pozbędziemy się z wody osadów, związków organicznych, chloru oraz metali ciężkich (miedź, ołów). Jeśli mamy podejrzenia, że woda wodociągowa zawiera bakterie i wirusy, warto postawić na filtr działający w systemie odwróconej osmozy. Jest to rodzaj filtracji wody pitnej, który dzięki obecności membrany przepuszcza wodę, a zatrzymuje rozpuszczone w niej zanieczyszczenia. Choć filtry wyglądają dość skomplikowanie, ich montaż i wymiana wkładów wcale nie musi być trudna. Dowodem na to są filtry marki Aquapohr, w których wystarczy nacisnąć przycisk i przekręcić wkład, aby go wyjąć. Jeśli nie mamy miejsca na filtr pod zlewem, możemy umieścić go na kranie, na wylewce baterii kuchennej. Filtr zawiera wkład np. z węgla aktywnego lub żywicy jonowymiennej. Innym rozwiązaniem może być stosowanie dzbanków do filtrowania wody.
Naczynia do filtrowania
Dzbanki do filtrowania wody świetnie zdają egzamin w warunkach stacjonarnych, np. w domu lub w pracy. Dzbanki do filtrowania wody Aquaphor nie tylko mają nowoczesny wygląd, ale też skutecznie usuwają takie zanieczyszczenia jak produkty ropopochodne, chlor, metale ciężkie, związki organiczne czy pestycydy. Warto pamiętać o tym, że sam proces filtracji wymaga czasu. Z tego powodu unikajmy podejrzanie tanich produktów, które działają przelewowo, tak jak „butelki do filtrowania wody”. Przechylenie naczynia, aby woda przepłynęła przez filtr, trwa dosłownie chwilę – w tak krótkim czasie nie zostanie oczyszczona! Jeśli jednak zależy nam na mobilności, warto przefiltrowaną wodę z dzbanka przelać do butelki.
Dzbanek – jaki wybrać
Przed dokonaniem zakupu odpowiedniego sprzętu filtrującego powinniśmy zwrócić uwagę na szczegóły, takie jak:
- producent (najbardziej znane marki konkurują ze sobą, poszukując najnowocześniejszych rozwiązań i niebanalnego designu. Warto wybrać jedną z renomowanych firm);
- certyfikaty (wiodące marki dbają zarówno o jakość wykonania swoich produktów, jak też o wykonanie specjalnych atestów. Poważna firma będzie mogła pochwalić się posiadanymi certyfikatami oraz podeprzeć stosowną dokumentacją na brak negatywnego wpływu produktu na jakość wody, a tym samym na zdrowie konsumenta);
- pojemność (w sprzedaży znajdziemy dzbanki o standardowej pojemności 1,7 l, jak i większe –nawet do 4,2 l. Wielkość naczynia należy dostosować indywidualnie do własnych potrzeb, dobrze wziąć po uwagę wielkość zużycia wody);
- dodatkowe filtry (warto zapoznać się z tym, co oferuje firma obok zakupu produktu. Być może oprócz dzbanka otrzymamy bonus w postaci dodatkowego wkładu. Warto sprawdzić też cenę wymiennych wkładów);
- rodzaj pokrywki (pokrywka uchylna typu Flip-top bądź żebrowana ze wskaźnikiem zużycia wkładu to dobre rozwiązanie ze względu na wygodne użycie i wymianę wkładu w odpowiednim czasie);
- sposób czyszczenia (możliwość włożenia dzbanka do zmywarki to duży komfort dla użytkownika).
Odpowiednio przefiltrowana woda to niepowtarzalny smak, zapach, a przede wszystkim – bezpieczeństwo. Warto zatem wybrać sprzęt, który spełni nasze oczekiwania nie tylko w aspekcie estetycznym, ale też zdrowotnym.