Domowe rożki orzechowe - wykwintne słodycze w zasięgu ręki

i

Autor: Shutterstock

Cukier krzepi? Nie, ale dla… zdrowia nie warto z niego rezygnować

2021-12-01 16:33

Nie tylko z cukru do herbaty, jeśli się ją słodzi, ale także z cukru zawartego w wielu artykułach spożywczych. Co prawda w sanacyjnej Polsce propagowano na lewo i prawo konsumpcję cukru (słynne hasło Melchiora Wańkowicza: „Cukier krzepi”), a teraz jest odwrotnie, to dietetycy podkreślają: nie trzeba zrezygnować ze słodkości, by stwierdzić, że zdrowo się odżywiamy. Najważniejszy jest umiar.

– Zdrowa, zróżnicowana dieta, bogata przede wszystkim w warzywa i owoce, połączona z codzienną aktywnością fizyczną, nie przekreśla spożycia cukru, pod warunkiem, że słodycze są jedynie jej drobnym uzupełnieniem – twierdzi dietetyk Jadwiga Przybyłowska, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki i ekspert kampanii „Słodka Równowaga”. Niewiele jest osób, którzy praktycznie w swej diecie nie mają cukru, a dzieci jeszcze mniej. Wykluczający cukier z menu uważają, że to sposób na zdrowe życie i odżywianie. Jeśli całkowicie zredukują sacharozę w jadłospisie, to wcale nie będzie to takie… zdrowe. Cukier, ściślej ujmując – glukoza, jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania m.in. mózgu. Potrzebuje on ok. 550 kalorii, a więc średnio jedną trzecią całości dziennego zapotrzebowania na energię dla organizmu. Właściwej dawki glukozy potrzebują także mięśnie. Bez tego nie by najzwyczajniej nie funkcjonowały. Jest ona niezbędna do właściwej pracy żołądka i trzustki.

I dlatego WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) nie namawia do całkowitego rozbratu z cukrem. Rekomenduje, by stanowił on nie więcej niż 5 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. W przypadku najmłodszych dzieci – w wieku do 3 lat stanowi to maksymalnie 3 łyżeczki cukru. Starsi, których codzienna dieta wynosi 2000 kalorii, według zaleceń mogą spożywać 5 łyżeczek cukru dziennie. Warto zwrócić uwagę na to, że dotyczy to nie tylko cukru dodawanego przez nas do potraw, ale także tego zawartego już w produktach.

Cukrzyca, cichy zabójca

Cukier ma nie tylko właściwości spożywcze. Również… medyczne. Stosowany wkrótce może być w leczeniu ran łuszczących się lub martwiczych. Badania in vitro opublikowane w maju 2011 roku wykazały, że cukier hamuje rozwój bakterii, a wstępne dane sugerują, że cukier jest skuteczny w oczyszczaniu ran i przy tym jest bezpieczny w stosowaniu u pacjentów z cukrzycą insulinozależną. – Cukier ma wiele zastosowań i właściwości, jednak należy pamiętać, że jego ilość w naszej diecie powinna być ograniczona, a każdy słodki posiłek odpowiednio zrównoważony. Zdrowe, pełnowartościowe odżywianie, w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwoli nam na długo zachować dobrą kondycję oraz samopoczucie – podkreśla Jadwiga Przybyłowska.

Gdy zjada się coś słodkiego, w mózgu uwalniane są m.in. dopamina i endorfiny. A są to związki chemiczne wywołujące dobre samopoczucie i zadowolenie z siebie. Taki błogostan wynika zbadań przeprowadzonych na zlecenie kampanii „Słodka Równowaga”, doświadcza jedna na osiem osób. Okazuje, że można zjeść słodko i zdrowo, a na stronie promującej kampanię, sporo jest odpowiednich przepisów. Trzeba w tym miejscu przestrzec przed ponadnormatywnym sięganiem po cukier w słodkościach, bo jak się nie zachowuje umiaru, to konsekwencją „przesłodzenia” organizmu są rozliczne problemy: od kłopotów ze snem po otyłość – ze wszystkimi jej konsekwencjami: cukrzycy, miażdżycy, chorób stawów i kręgosłupa i zwiększenia ryzyka zawału i udaru.

Sonda
Jak dbasz o swoją formę?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły