W tym, co zjada codziennie przeciętny Polak, brakuje aż 1/3 zapotrzebowania na wapń i magnez. W twardej wodzie znajdują się jony tych pierwiastków, co szybko i zdrowo uzupełnia niedobory organizmu. Najprościej ocenić twardość wody na podstawie ilości kamienia, który osadza się w czajniku po jej gotowaniu. Im jest go więcej, tym więcej wytrąca się węglanów wapnia i magnezu, a tym samym, tym twardsza jest woda. Jej picie jest nieszkodliwe, a wręcz wskazane, jednak powinno się unikać połykania wytrąconych osadów.Stwierdzono, że ludzie pijący twardszą wodę maja zdrowsze serca, natomiast ci, którzy od dziecka pijali wodę miękką, statystycznie częściej umierali z powodu zawałów.
Czy twarda woda jest szkodliwa?
2021-02-16
12:17
W wodzie może występować ponad 70 różnych składników, ale tylko dziesięć spośród nich ma wpływ na zdrowie. Woda potocznie zwana twardą zawiera jony wapnia i magnezu. Picie twardej kranówki jest zdrowe, ponieważ na niedobory tych pierwiastków cierpimy najczęściej.