Jeśli mózg nie dostaje odpowiednich składników, osłabia się koncentracja, a o logicznym myśleniu i trzeźwych ocenach można zapomnieć.
Mózg przede wszystkim nie znosi żywności przetworzonej. Źle działa pod wpływem margaryny, chipsów, smażonych frytek, fast-foodów czy dań z proszku. Dodatkowo taka dieta zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Co w takim razie jest idealnym przysmakiem dla mózgu? Ryby. Są bogate w kwasy omega. Naukowcy udowodnili, że brak tych kwasów może doprowadzić do depresji. Świetne są też orzechy, ciemne pieczywo z nasionami słonecznika czy dyni, a także kasze. Pracę mózgu wspomagają też jajka, mięso duszone lub gotowane, rośliny strączkowe oraz owoce morze. Istotne są też pokarmy bogate w antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się komórek i chronią przed demencją. Na pamięć więc idealne są owoce jagodowe, morele, arbuzy, cytrusy, brokuły, kalafior, natka pietruszki, szpinak, marchew, brukselka i cebula.