Oliwa z oliwek zapobiega rozwinięciu się reumatoidalnego zapalenia stawów, a kwasy tłuszczowe omega-9 (znajdziesz je w mętnej oliwie, oleju rzepakowym, sojowym, sezamowym i orzechach ziemnych) oraz antyoksydanty (witaminy A, C i E) mogą łagodzić tę przypadłość.
Pilnuj żelaza
Bardzo istotny jest odpowiedni poziom żelaza w organizmie, bo jego niedobór powoduje anemię, która z kolei może sprzyjać zachorowaniu na reumatoidalne zapalenie stawów. Źródłem żelaza są: wołowina, wątróbka, jajka, tłuste ryby morskie i zielone warzywa, na przykład natka pietruszki, brokuły, brukselka, sałata, fasolka szparagowa. Wzbogaćmy jadłospis o produkty obfitujące w kolagen, który ogranicza aktywność enzymów powodujących stany zapalne i ułatwia regenerację zmienionych chorobowo kości i stawów. Warto jeść owoce awokado, bo zawierają przeciwzapalne antyoksydanty, kluczowe kwasy tłuszczone i mogą sprzyjać odbudowie chrząstki.
Cenna pokrzywa
Warto dodawać do makaronów, warzyw czy sałatek świeżą bazylię. Zawiera ona lotny olej zwany eugenolem, który ma właściwości przeciwzapalne podobne do aspiryny. Z przypraw stosujmy obficie kurkumę, imbir, anyż i goździki. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ból, sztywność stawów, obrzęki.
Warto też jeść pokrzywę. Liście młodej pokrzywy można dodawać do szpinaku, nadają potrawie ostrzejszy smak. Można także pić herbatkę z pokrzywy. Osłabia ona ból i niesprawność u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Jej liście są bogate w witaminy i minerały zawierające naturalne substancje przeciwbólowe oraz mają właściwości przeciwzapalne.