Dietą uderz w ból

2013-10-25 4:00

Zwyrodnienie stawów, inaczej mówiąc artroza, to choroba, na którą cierpi wielu ludzi w średnim i starszym wieku. Choroba rozwija się latami, a czynników powodujących schorzenie jest wiele. Lekarstwo na nie mamy w zasięgu ręki - wystarczy odpowiednia dieta.

Oliwa z oliwek zapobiega rozwinięciu się reumatoidalnego zapalenia stawów, a kwasy tłuszczowe omega-9 (znajdziesz je w mętnej oliwie, oleju rzepakowym, sojowym, sezamowym i orzechach ziemnych) oraz antyoksydanty (witaminy A, C i E) mogą łagodzić tę przypadłość.

Pilnuj żelaza

Bardzo istotny jest odpowiedni poziom żelaza w organizmie, bo jego niedobór powoduje anemię, która z kolei może sprzyjać zachorowaniu na reumatoidalne zapalenie stawów. Źródłem żelaza są: wołowina, wątróbka, jajka, tłuste ryby morskie i zielone warzywa, na przykład natka pietruszki, brokuły, brukselka, sałata, fasolka szparagowa. Wzbogaćmy jadłospis o produkty obfitujące w kolagen, który ogranicza aktywność enzymów powodujących stany zapalne i ułatwia regenerację zmienionych chorobowo kości i stawów. Warto jeść owoce awokado, bo zawierają przeciwzapalne antyoksydanty, kluczowe kwasy tłuszczone i mogą sprzyjać odbudowie chrząstki.

Cenna pokrzywa

Warto dodawać do makaronów, warzyw czy sałatek świeżą bazylię. Zawiera ona lotny olej zwany eugenolem, który ma właściwości przeciwzapalne podobne do aspiryny. Z przypraw stosujmy obficie kurkumę, imbir, anyż i goździki. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ból, sztywność stawów, obrzęki.

Warto też jeść pokrzywę. Liście młodej pokrzywy można dodawać do szpinaku, nadają potrawie ostrzejszy smak. Można także pić herbatkę z pokrzywy. Osłabia ona ból i niesprawność u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Jej liście są bogate w witaminy i minerały zawierające naturalne substancje przeciwbólowe oraz mają właściwości przeciwzapalne.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze artykuły