Przeczytaj także:
Anemia charakteryzuje się zbyt małą ilością czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi. Najczęstsza przyczyna choroby to niedobory żelaza i witaminy B12.
Co jeść, by poczuć się lepiej?
- Jedz potrawy bogate w żelazo, czyli ryby, mięso (przede wszystkim podroby, wątrobę i nerki), żółtka jaj i zielone warzywa. Pamiętaj, że żelazo zawarte w mięsie jest dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze źródeł roślinnych.
- Warto też jeść dużo sałaty, szpinaku, cukinię, natkę pietruszki, ziemniaki, szczypior. Szczególnie bogate w żelazo są warzywa strączkowe (groch, biała fasola, soja) i suszone owoce.
- Uważaj na to, co pijesz. Herbata na przykład utrudnia przyswajanie żelaza. Lepiej więc wybrać wodę albo sok warzywny- z buraków, czy marchwi.