marnowanie żywności

i

Autor: gettyimages.com

Bądź świadomym konsumentem

Dowiedz się, jak w prosty sposób możesz zapobiec marnowaniu żywności

2025-04-07 13:42 Materiał sponsorowany

Jeśli notorycznie wyrzucasz nadgniłe owoce i warzywa, przeterminowane mięso czy resztki napoczętych i wciąż nadających się do spożycia produktów – to zdecydowanie czas na zmianę nawyków. Pamiętaj, że na wyprodukowanie jednego jabłka potrzeba nawet kilkudziesięciu litrów wody, którą – wyrzucając owoc do kosza – właśnie zmarnowałeś.

Z corocznego raportu Federacji Banków Żywności pn. „Nie Marnuj Jedzenia” wynika, że co roku Polacy marnują blisko 5 mln ton jedzenia! To trochę tak, jakby do kosza wyrzucić ciężką pracę rolników, producentów, dystrybutorów i detalistów. To zmarnowanie ogromnych zasobów wody i energii, a także nasz niechlubny wkład w coraz większy ślad węglowy na Ziemi. A przecież można inaczej – wystarczy drobna zmiana nawyków, aby zadbać o środowisko, domowy budżet, a dodatkowo rozwijać swoją kreatywność!

Netto - niemarnowanie jedzenia

Zmiany zaczynają się od Ciebie

Jeśli właśnie pomyślałeś „nawet jak zjem to jabłko zamiast wyrzucać, to i tak nie uratuję całego świata”, to przystopuj. Gdyby każdy człowiek na świecie zareagował tak jak Ty, to problem marnowania żywności nie zostałby rozwiązany. A jednak, są wśród nas osoby, które starają się podejmować świadome decyzje w kuchni, planując posiłki i podczas zakupów. Możesz być jedną z nich. To bardzo proste! Wystarczy podjąć decyzję, że od dziś będziesz zwracał większą uwagę na to co jesz, co kupujesz, w jakiej ilości i co zrobisz z resztkami.

Grunt to dobry plan

Dokładnie tak, jak planujesz prace w domu, w pracy czy w ogrodzie, możesz zaplanować też posiłki i zakupy. Wydasz na nie mniej, idąc do sklepu z torbą wielorazowego użytku. Aby zmiana nawyków nie kojarzyła ci się z przykrym obowiązkiem, możesz zaangażować do planowania całą rodzinę np. ustalając tygodniowe menu wspólnie z pociechami. Możecie narysować ulubione posiłki i wypisać potrzebne do ich przygotowania produkty. Zanim wybierzesz się do marketu, sprawdź zapasy w lodówce i spiżarni, a następnie sporządź listę zakupów. Dzięki temu unikniesz kupowania produktów, które już masz, a w konsekwencji – wyrzucania tych przeterminowanych. Warto dopasować menu do kalendarza, uwzględniając w nim m.in. wycieczkę szkolną dziecka, służbowy wyjazd męża czy weekend poza domem. W każdym przypadku potrzeby zakupowe twojej rodziny będą nieco inne. Przechadzając się między sklepowymi półkami, nie przekreślaj mniej atrakcyjnie wyglądających produktów (banan z oderwaną końcówką jest równie smaczny co ten obok).

Kto je ostatki, ten… nie marnuje jedzenia

Warto również zaplanować „dzień resztek”. Jeden dzień w tygodniu możesz przeznaczyć właśnie na przygotowanie dań z tego, co zostało w lodówce. Popuść wodze fantazji w kuchni i zaskocz bliskich wymyślnym daniem! Powinniśmy też inaczej spojrzeć na kwestię resztek produktów spożywczych. Czy naprawdę pozostały makaron, pieczone warzywa, mięso lub czerstwe pieczywo nadają się już tylko do wyrzucenia..? A może warto je zamienić np. w nietuzinkową sałatkę, zapiekankę lub ugotować z nich zupę? Niektóre odpadki można także wykorzystać do innych celów niż kuchenne. Czy  wiesz, że skórka od banana może sprawić, że twoje buty będą błyszczeć? Z kolei fusy po kawie idealnie posłużą jako nawóz do kwiatów. Zachęcając dziecko do wspólnego poszukiwania nowych zastosowań dla odpadków spożywczych, budujesz w nim świadomość ekologiczną i rozwijasz jego kreatywność.

Odpowiednie przechowywanie

Jeśli już wiesz, że w najbliższym czasie Ty i twoi bliscy nie zdołacie spożyć nadmiaru warzyw, owoców czy mięsa, możesz je zamrozić. Mrożenie nie wpływa na jakość produktów ani dań, które dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. Warto pamiętać też o tym, żeby nie myć warzyw i owoców przed umieszczeniem ich w lodówce – to przyspiesza ich psucie! Zadaj sobie pytanie, czy prawidłowo przechowujesz kupione produkty. Marchew i brokuły powinny być w chłodnym miejscu, ziemniaki i cebulę przechowuj osobno, a pomidory dłużej będą przydatne do spożycia poza lodówką. Do przechowywania produktów żywnościowych warto używać przezroczystych pojemników – najlepiej opisanych datami. Wtedy już po otwarciu drzwi lodówki widzisz, ile, czego masz i do kiedy najbezpieczniej to zjeść.

Czytaj etykiety

Trzymasz w rękach opakowanie ulubionego jogurtu? To przyjrzyj się mu uważnie, bo napis:

  • „Należy spożyć do” – oznacza, że produkt po upływie tej daty może być niebezpieczny dla zdrowia i nie powinno się go już spożywać;
  • „Najlepiej spożyć przed” – to informacja o jakości, nie o bezpieczeństwie. Taki produkt można bezpiecznie zjeść po terminie, jeśli był prawidłowo przechowywany. Jedyne czego możesz się po nim spodziewać to nieznaczna zmiana jego smaku, zapachu lub konsystencji.

W sklepach Netto trwa specjalna akcja „Nie marnuję i zyskuję”, w ramach której znajdziesz produkty z krótkim terminem ważności w bardzo atrakcyjnych cenach. Wybierając właśnie te produkty, wydasz mniej na zakupy, a dodatkowo bardzo pomożesz w ograniczeniu strat żywności w handlu. Każdy krok ma znaczenie: planowanie posiłków, zrobienie listy zakupów, wykorzystanie resztek i uważne czytanie etykiet na opakowaniach produktów. Przyłącz się do akcji Netto, by zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Myśl globalnie i działaj lokalnie!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły