Zmarszczki są zmorą wielu kobiet. Kiedy kończymy 25 lat na naszej skórze zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki starzenia. Wiele kobiet, które nie mogą pogodzić się z upływem czasu odbijającym się na ich cerze, udają się do chirurga plastycznego. Jeśli chcesz cieszyć się młodą, zdrową cerą to musisz zmienić swoją dietę. Nawet niewielkie niedobory żywieniowe odbijają się na kondycji skóry. Spożywając produkty bogate w związki powodujące powstawanie w organizmie wonnych rodników tlenowych może przyśpieszyć proces starzenia się skóry nawet o kilka lat.
Dieta na zmarszczki to dieta bogata w witaminy A, C, E, cynk, selen oraz flawonoidy. Nie chcesz mieć zmarszczek? Jedz następujące produkty: żółtko jajek, wątróbka, mleko, masło, sery żółte, zielone warzywa, marchew i dynia, melon, morela, mango, papryka czerwona, czarna porzeczka, truskawki, maliny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, czarne porzeczki, owoce morza, orzechy włoskie i laskowe, migdały, ryby, produkty pełnoziarniste, czosnek, jabłka, brokuły. Pij też dużo zielonej herbaty, która ma właściwości antyoksydacyjne, czyli ma zdolność do usuwania wolnych rodników z organizmu.