Dbałość o zdrowy tryb życia wymaga od nas świadomego wybierania produktów żywieniowych. Miód prosto z pasieki, jajka z wolnego wybiegu, wędlina i sery bez konserwantów to przykłady coraz częściej poszukiwanych przez konsumentów produktów ekologicznych.
Rolnictwo ekologiczne to alternatywny rodzaj gospodarowania dla rolnictwa konwencjonalnego, który wykorzystuje naturalne mechanizmy przyrodnicze. Wyklucza stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych.
Rolnictwo ekologiczne zapewnia żyzność gleby, zdrowotność zwierząt i nie zatruwa środowiska. A przy tym pozwala wytwarzać wysokiej jakości, zdrowe produkty rolnicze.
Mimo że w większości krajów Unii Europejskiej obserwuje się bardzo dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej, to w Polsce jej udział w ogólnej sprzedaży żywności wynosi nadal poniżej 1 procenta. Związane to jest z wciąż niewielką liczbą gospodarstw i sklepów oferujących zdrową żywność oraz wysokimi cenami.
Uprawy ekologiczne są pod względem biologicznym najlepszą i najnowocześniejszą formą rolnictwa. Produkcja w gospodarstwie ekologicznym jest prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, pozwala na optymalizację produkcji żywności przy minimalnym negatywnym wpływie na środowisko przyrodnicze, a także wytwarzanie i oferowanie konsumentom produktów rolnych najwyższej jakości. |