W tym rankingu brano pod uwagę m.in. prawdopodobieństwo długotrwałego utrzymania prawidłowej masy ciała; skuteczność w profilaktyce cukrzycy oraz skuteczność w stosowaniu jej przez diabetyków; skuteczność w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym i zmniejszenie ryzyka dla pacjentów z chorobami serca. Łatwość przygotowania diety, atrakcyjność smakową diety a także zgodność z wytycznymi żywieniowymi FDA (amerykańska Agencja Żywności i Leków). – Dieta fleksitariańska została uznana za jedną z najlepszych diet w ogólnej kategorii – zajęła drugie miejsce, najlepszą dietę odchudzającą – miejsce pierwsze, najlepszą dietę dla diabetyków – miejsce pierwsze, najlepszą dietę dla zdrowego serca – miejsce drugie. Jest też uznawana za jedną z najłatwiejszych diet – miejsce trzecie, po diecie śródziemnomorskiej oraz diecie Strażników Wagi – wyjaśnia dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Flexitarianizm, jako pojęcie, pochodzi od połączenia dwóch słów: flex czyli elastyczny i wegetarianizm – to styl odżywiania, który zachęca do spożywania głównie produktów roślinnych, jednocześnie pozwalając na spożywanie mięsa i innych produkty pochodzenia zwierzęcego z umiarem, od czasu do czasu. Ten styl odżywiania opiera się na takich filarach: • je się głównie owoce, warzywa, rośliny strączkowe i pełnoziarnisty produkty, • preferuje się biało pochodzenia roślinnego, • dopuszczalne jest sporadyczne zjadanie biała nieroślinnego oraz ogranicza się maksymalnie, najlepiej do zera, konsumpcję produktów zawierających duże ilości cukru i słodycze.
– Ze względu na swój elastyczny charakter i skupienie się na tym, co należy uwzględnić, a nie ograniczać, dieta fleksitariańska jest popularnym wyborem dla osób pragnących zdrowiej się odżywiać. Celem tej diety jest spożywanie więcej pokarmów roślinnych i mniej mięsa – ocenia dr Białek-Dratwa.- Polskie zalecenia żywieniowe Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazują, aby w diecie Polaków wprowadzić jeden dzień w tygodniu bez spożywania mięsa, nie jeść więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych na tydzień. Warto zamienić przetwory mięsne i mięso czerwone na drób, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. A dla zdrowia i środowiska najlepiej zastępować mięso produktami białkowymi pochodzenia roślinnego tj. nasionami roślin strączkowych i orzechami, a także rybami i jajami...
Badanie przeprowadzone, w ciągu 11 lat, na grupie 45 tys. osób dorosłych w ciągu 11 lat wykazało, że wegetarianie mieli o 32 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu z nie- wegetarianami. Prawdopodobnie dlatego, że diety wegetariańskie są często bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które mogą obniżać ciśnienie krwi i zwiększać cholesterol HDL. W diecie wega i prawie wega, czyli fleksitariańskiej, a ściślej w preferowanej żywności, sporo jest utleniaczy, a te przyczyniają się do zmniejszenia występowania wszystkich nowotworów, ale zwłaszcza raka jelita grubego. A warto wiedzieć, że nowotwory jelita grubego stanowią u mężczyzn około 12 proc., a u kobiet 10 proc. zachorowań na raka.