Jesień  – sezon na wrzody

i

Autor: W. Brytania

Senior Warszawski. Jesień - sezon na wrzody

2015-09-14 4:00

Jesienią wrzodowcy czują się gorzej. Czy ma na to wpływ zmiana diety, czy też obniżenie temperatury, nadal nie wiadomo. Tak czy inaczej zaostrzają się dolegliwości układu pokarmowego i musimy bardziej o siebie dbać.

Choroba zaczyna się od nadmiaru kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego, czyli nadkwasoty. Cierpimy na niestrawność i zgagę, ale to niejedyny objaw.

Dziurki w ściankach

Kwas solny występujący w nadmiarze niszczy śluzówkę pokrywającą i chroniącą ścianki żołądka i dwunastnicy. Tworzą się nadżerki, które później przekształcają się we wrzody. Wtedy chory cierpi na silne bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty, zgagę i zaparcia. Objawy te pojawiają się okresowo: przy wrzodach żołądka - pół godziny po posiłku, przy wrzodach dwunastnicy - w nocy i na czczo, a także 2-3 godziny po posiłku.

Chorobę wrzodową wywołuje bakteria Helicobacter pylori. Bakterie, mnożąc się, wywołują stan zapalny śluzówki żołądka, czyli reakcję obronną organizmu. Błona śluzowa jest niszczona i bardzo podatna na działanie kwasów żołądkowych. Wystarczy podać choremu antybiotyki, by się pozbyć bakterii.

Dieta jest lekarstwem

Chorobę potwierdzić może lekarz gastrolog, wykonując badanie endoskopowe o nazwie gastroskopia. Nie jest ono bolesne, ale nieprzyjemne. Na szczęście trwa tylko chwilę.

Dolegliwości można osłabić i zapobiec wystąpieniu kolejnych objawów poprzez dietę. Powinniśmy jeść mniej, a często, nawet 6-7 posiłków dziennie. Powinny być one lekkostrawne. Nie wolno jeść surowych warzyw i owoców. Wszystkie potrawy trzeba dobrze ugotować i rozdrobnić, a najlepiej przetrzeć. Nie podrażnią wtedy błony śluzowej żołądka, a składniki pokarmowe będą lepiej przyswojone przez organizm. Jedzmy zmiksowane zupy, purée ziemniaczane oraz ziemniaczano-warzywne, galaretki owocowe, kisiele, budynie, duszone i przecierane owoce (bez skórki), ugotowaną i rozdrobnioną cielęcinę, twarożek. Pieczywo tylko pszenne (najlepiej czerstwe bułki namoczone w mleku). Od czasu do czasu można zjeść plasterek chudej wędliny i delikatne mięso pieczone w folii.

Tego nam nie wolno

Nie wolno nam jeść słodyczy, w tym także dżemów i miodu. Zrezygnujmy z soków, alkoholu, mocnej kawy i herbaty. Niewskazane są ostre przyprawy, a także keczup, musztarda i marynaty. Unikajmy esencjonalnych wywarów mięsnych i warzywnych, suchych roślin strączkowych, grzybów, cebuli, pieczywa razowego, a także grubych kasz i pełnoziarnistych makaronów. Zakazane są potrawy smażone, a wędzone niewskazane.

Sprawdźmy, co pogarsza nasze samopoczucie - niektórzy muszą także odstawić nabiał i jajka, a także inne produkty.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają

Najnowsze artykuły