Kto z nas w okresie jesienno-zimowym nie zmaga się z przeziębieniem czy grypą? Niestety zarazki w tym czasie przenoszą się błyskawicznie, dlatego wręcz nieuniknione jest "złapanie czegoś". Podczas leczenia infekcji pamiętajmy nie tylko o produktach, które pomogą nam wrócić do zdrowia, ale także o tych, które mogą wręcz zaostrzyć naszą chorobę.
- słodycze,
- truskawki,
- mleko i produkty mleczne (sery, jogurty, lody),
- kawa,
- papryczki chilli, chrzan, wasabi,
- alkohol,
- banany,
- makaron,
- pomarańcze,
- chipsy,
- orzechy.
Wyżej wymienione produkty wielu z nas mogą wydawać się wręcz pomocne w chorobie, ze względu na zawartość witamin. Jednak okazuje się, że mogą pogłębiać stan zapalny, który toczy się w naszym organizmie, podrażniają gardło i pobudzają produkcję histaminy, co w efekcie może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.