popcorn

i

Autor: East News

Przez ten popcorn możesz zachorować na RAKA i być bezpłodny

2019-10-22 10:44

Fani popcornu mogą na chwilę wstrzymać oddech. Okazuje się, że popularny przysmak przygotowywany w mikrofalówce może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych oraz wielu innych schorzeń. Z czego to wynika? Naukowcy znaleźli odpowiedź.

Niestety to przykra wiadomość dla wielbicieli nie tylko fast foodów, ale także popcornu przygotowywanego w kuchence mikrofalowej. Badania zaprezentowane przez Environmental Health Perspectives nie pozostawiają złudzeń. W czym tkwi problem? Otóż w opakowaniu takiego popcornu. W jego produkcji wykorzystuje się śmiertelnie niebezpieczny dla życia związek o nazwie kwas perfluorooktanowy (PFOA). Kiedy wkładamy popcorn w takim opakowaniu do mikrofali, w procesie obróbki ziaren kukurydzy substancje chemiczne zawarte w opakowaniu ulegają rozkładowi. PFOA są nazywane przez naukowców "wiecznymi chemikaliami", ponieważ mogą przez wiele lat kumulować się w środowisku oraz w organizmie człowieka. Ten szkodliwy związek osłabia układ immunologiczny, uszkadza wątrobę, a w niektórych przypadkach może powodować bezpłodność. Jest także uznawany za substancję rakotwórczą.

Oczywiście popcorn przygotowywany w tradycyjny sposób może być zdrową przekąską. Taka przekąska charakteryzuje się niskim poziomem kalorii i wysoką zawartością błonnika.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają

Najnowsze artykuły