Niestety to przykra wiadomość dla wielbicieli nie tylko fast foodów, ale także popcornu przygotowywanego w kuchence mikrofalowej. Badania zaprezentowane przez Environmental Health Perspectives nie pozostawiają złudzeń. W czym tkwi problem? Otóż w opakowaniu takiego popcornu. W jego produkcji wykorzystuje się śmiertelnie niebezpieczny dla życia związek o nazwie kwas perfluorooktanowy (PFOA). Kiedy wkładamy popcorn w takim opakowaniu do mikrofali, w procesie obróbki ziaren kukurydzy substancje chemiczne zawarte w opakowaniu ulegają rozkładowi. PFOA są nazywane przez naukowców "wiecznymi chemikaliami", ponieważ mogą przez wiele lat kumulować się w środowisku oraz w organizmie człowieka. Ten szkodliwy związek osłabia układ immunologiczny, uszkadza wątrobę, a w niektórych przypadkach może powodować bezpłodność. Jest także uznawany za substancję rakotwórczą.
Oczywiście popcorn przygotowywany w tradycyjny sposób może być zdrową przekąską. Taka przekąska charakteryzuje się niskim poziomem kalorii i wysoką zawartością błonnika.