Zamiast napojów gazowanych - gorąca herbata, a zamiast schabowego - porcja spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów, a do obiadu koniecznie kiszona kapusta. Wszystko najlepiej popijać gorącym rosołem z kury, obficie doprawionym papryką, czosnkiem i ziołami. Właśnie takie menu na okres grypowy zalecają naukowcy z uniwersytetu w Sussex. Bowiem od tego, co położysz na talerz, zależy twoja odporność na wirusy.
Pewne produkty mają szczególne właściwości zabijania zarazków. Rosół z kury gotowany z warzywami przez co najmniej dwie godziny zawiera substancje rozrzedzające śluz, co jest bardzo ważne przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Kapusta kiszona to bogactwo witaminy C i bakterii kwasu mlekowego, działających uodparniająco. Spaghetti z sosem pomidorowym wzmocni organizm dzięki likopenowi, czyli bardzo silnemu utleniaczowi. Zaś przyprawy, zwłaszcza papryka, która zawiera kapsoicynę, silny poskramiacz wirusów i bakterii, a także czosnek (zawiera ponad 100 związków siarki, przed którymi uciekają zarazki) będą najlepiej wspomagać walkę z grypą.