To jedna z wielu chorób nazywanych otępiennymi. Inne m.in. to: choroba Parkinsona i choroba Creutzfeldta-Jakoba, by wymienić te najbardziej znane. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) za otępienie uznaje długotrwały i postępujący zespół wynikający z choroby mózgu (neurozwyrodnieniowej). Wskutek jego uszkodzenia dochodzi do zaburzeń m.in. w myśleniu, pamięci czy ocenie otaczającego chorego świata. Im dłużej człowiek żyje, tym ryzyko zapadnięcia na choroby otępienne zwiększa się. W populacji osób w wieku 60-65 l. dotyka ona 5-10 proc. grupy, natomiast o osób po 85. roku życia jest to nawet do 35 proc. populacji. Choroba Alzheimera jest jedną z najczęstszych chorób otępiennych. Jej objawy? W skrócie: chory nie wiem kim jest i nie nie poznaje swoich bliskich. Więcej w materiałach polecanych. – Jest chyba owiana najbardziej złą sławą, ponieważ kojarzy się z osobami, które są agresywne, pobudzone, mogą stanowić zagrożenie dla siebie i innych – mówi o chorobie agencji Newseria dr n. med. Anna Barczak, neuropsycholog kliniczny z Oddziału Alzheimerowskiego Szpitala MSWiA w Warszawie. – Po ukończeniu 65. roku życia mamy ok. 10 proc. pacjentów, u których rozpoznajemy otępienie. W tej grupie 60 proc. cierpi właśnie z powodu choroby Alzheimera, więc jest to częsta choroba wieku podeszłego.
Od lat naukowcy poszukują takich substancji, które mogłyby redukować ryzyko zaistnienia choroby Alzheimera i które jednocześnie wydłużyłby sprawność umysłową w podeszłym wieku. Specjaliści radzą: im więcej mózg się wysila, tym lepiej dla zdrowia. Okazuje się, że odpowiednia dieta wpływa na kondycję mózgu. Najlepsza dieta dla mózgu to MIND, model żywienia, oparty głównie na diecie śródziemnomorskiej. Pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji, utrzymując skuteczny przepływ krwi i zmniejszając szkodliwe stany zapalne. Dobrze jest, dla zmniejszenia ryzyka demencji w tej czy innej postaci klinicznej, wypić dziennie kieliszek czerwonego wina. Coraz częściej uważa się, że kawa również tak działa. – Naukowcy nie są do końca zgodni, czy traktować kawę jako wroga i używkę, czy jednak ma ona pozytywne działanie. Coraz więcej prac naukowych przychyla się jednak do tej drugiej tezy – podkreśla dr Barczak. Dwa lata temu świat dowiedział się, że naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny (USA) wyleczyli myszy, które tak zmieniono genetycznie, by zapadały na odpowiednik choroby Alzheimera. Udało się to dzięki substancjom obecnym w zielonej herbacie (galusan epigallokatechiny) oraz marchwi, owsie, ryżu i pomidorach (kwas felurowy). Za kilkanaście lat może będzie skuteczny lek na chorobę Alzheimera? Teraz trzeba nadmienić, że choć z choroby nie leczy, to spowalnia jej proces… marihuana lecznicza. Źródła nie podają o tym, czy można łączyć wszystkie wymienione sposoby w profilaktyce i terapii chorób otępiennych. A w teście poniżej możesz sprawdzić swoją pamięć. Z wydarzeń politycznych.