Niektórzy producenci używają chwytów marketingowych i opisują swoje produkty określeniami typu: prosto od chłopa, naturalne, bez konserwantów, z najczystszych terenów Polski. Nie jest to ekożywność! Prawdziwa żywność ekologiczna jest certyfikowana. To znaczy, że do jej uprawy stosuje się tylko środki naturalne, nieprzetworzone technologicznie i że produkcja jest objęta unijnym systemem kontroli.
Szukaj informacji na etykiecie
W produkcji ekożywności niedopuszczalna jest genetyczna modyfikacja, a w produkcji zwierzęcej pasze przemysłowe, antybiotyki czy stymulatory wzrostu. Gleby, na których prowadzone są ekologiczne uprawy, nawozi się kompostem, obornikiem i innymi minerałami pochodzącymi z przyrody. Te atrybuty żywności ekologicznej tworzą swoistą wartość dodatkową, za którą ekokonsumenci gotowi są płacić wyższą cenę.
Na półkach sklepowych dużo jest obecnie produktów "naturalnych", "zdrowych" i "ekologicznych". Jednak zamiast tych słów, szukaj informacji o certyfikacie - to prawdziwa gwarancja jakości żywności.
Zapraszamy do zajrzenia na stronę www.aktywniepozdrowie.pl do działu Dowiedz się, co jesz/ rolnictwo ekologiczne, gdzie publikujemy pełną tabelę znaków i informacji o znakowaniu ekoproduktów.
Jak rozpoznać certyfikowane ekoprodukty
Aby upewnić się, że produkt jest ekologiczny, poszukajmy na etykiecie wyróżnika żywności ekologicznej, jakim jest znak graficzny wprowadzony na mocy regulacji prawnej Unii Europejskiej, czyli unijne logo.
Jak powinno wyglądać logo?
W oznakowaniu produktów logo nie występuje w pojedynkę.
W tym samym polu co logo musi być wskazany numer kodowy jednostki certyfikującej (producenta lub podmiotu, który zapakował produkt do sprzedaży).
Poniżej numeru kodowego - oznaczenie pochodzenia surowców, w formie: Rolnictwo UE lub Rolnictwo spoza UE lub Rolnictwo UE/spoza UE (gdy część składników pochodzi z Unii, a część z krajów trzecich). Jeśli co najmniej 98 proc. składników pochodzi z jednego kraju, można podać np. Rolnictwo Polska.
Numery kodowe jednostek certyfikujących w Unii zostały uporządkowane wg zasady:
AB - dwuliterowe oznaczenie państwa (w którym jednostka jest upoważniona),
CDE - wyróżnik zatwierdzony w danym państwie: BIO, EKO, ECO, ÖKO, ORG,
000 - maksymalnie trzyliczbowy numer nadany jednostce przez uprawniony organ państwowy.
Przykłady:
* PL-EKO-99
Rolnictwo Polska
* PL-EKO-99
Rolnictwo UE
* PL-EKO-99
Rolnictwo UE/spoza UE
Nowe czy stare?
Nowe logo weszło w życie 1 lipca 2010. By jednak nie spowodować perturbacji na rynku, przewidziano 2-letni okres przejściowy - do 1 lipca 2012 - w którym dozwolone jest zarówno stare, jak i nowe oznakowanie ekoproduktów.
Co oprócz logo może być podane w oznakowaniu?
W państwach Unii Europejskiej, w których rolnictwo ekologiczne rozwinęło się oddolnie wiele lat przed unijną regulacją prawną, konsumenci nadal preferują produkty oznakowane dodatkowo symbolami pionierskich organizacji ekoproducenckich.
Co roku kontrola
Dr inż. Urszula Sołtysiak, dyr. programowy AGRO BIO TEST, współpracownik Fundacji Banku Ochrony Środowiska:
Gwarancją wiarygodności producentów i produktów ekologicznych jest kontrola sposobu produkcji prowadzona przez jednostki certyfikujące upoważnione przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Kontroli tej co roku podlegają: dokumentacja produkcji oraz wszystkie obiekty gospodarcze związane z produkcją ekologiczną (tj. łąki, pastwiska, pola, wybiegi, budynki inwentarskie, magazyny, urządzenia). Pełnozakresowa kontrola w gospodarstwach i przetwórniach odbywa się co najmniej raz w roku. Jeśli wymogi ekologicznej produkcji są spełnione, producenci otrzymują certyfikat, który może być rokrocznie odnawiany po pozytywnym przejściu kontroli.
Biorąc w sklepie do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób, możemy być pewni, że jest to naprawdę ekologiczna żywność.
Więcej na www.aktywniepozdrowie.pl