Cytryna
Zawiera duże ilości witaminy C, a jej stosowanie wzmacnia odporność organizmu i czyni go mniej podatnym na infekcje. Pomaga zachować dobry stan naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran, złamań i sińców oraz likwiduje krwotoki i krwawienia dziąseł. Cytryny stosuje się też w przypadku chorób układu krążenia, reumatycznych, kłopotów z żylakami. Duże ilości witaminy C znajdują się także w pomarańczach, grejpfrutach, mandarynkach.
Czosnek
Prawdziwy cud natury - liczne badania wykazały, że czosnek działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo oraz przeciwpasożytniczo. Jest też silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Właściwości lecznicze czosnku wiążą się z występowaniem w jego składzie związków siarki. Bakteriobójcze właściwości czosnku są wykorzystywane przede wszystkim do zwalczania infekcji. Może też być stosowany w profilaktyce próchnicy zębów. Czosnek przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, reguluje wytwarzanie cholesterolu - redukuje szkodliwą frakcję LDL i przyczynia się do zwiększenia stężenia korzystnej dla zdrowia frakcji HDL.
>>> Aktywnie po zdrowie - wszystko o akcji
Cebula
Posiada silne właściwości bakteriobójcze. Z powodzeniem, także u małych dzieci, można stosować syrop z cebuli - cebulę maceruje się z cukrem lub miodem i podaje jako lek na przeziębienie i katar. Związki zawarte w cebuli obniżają we krwi poziom cukru i złego cholesterolu LDL, sprzyjają tworzeniu się i wydalaniu żółci, korzystnie wpływają na działalność przewodu pokarmowego, wzmacniając trawienie i pobudzając apetyt. Cebula, surowa i gotowana, korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiega m.in. chorobie nadciśnieniowej. U niektórych osób może jednak wywoływać wzdęcia. Cebula, zwłaszcza przyrumieniona na patelni, nie jest wskazana dla małych dzieci!
Malina
Owoce maliny mogą być jedzone w dużych ilościach nawet przez małe dzieci. Napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych pobudzają czynność gruczołów potowych i w przypadku gorączki wywołują obfite wydzielanie potu. Bogactwo witaminowe soku z malin wzmacnia odporność organizmu, a zawarte w owocach polifenole neutralizują działanie wolnych rodników. Maliny zawierają także duże ilości potasu i magnezu.
Borówka czernica
Nazywana potocznie czarną jagodą, zawiera duże ilości związków, które mają właściwości przeciwutleniające i zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych. Poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej, zwiększają elastyczność ścian naczyń włosowatych i uszczelniają je, a dzięki temu zwiększają przepływ krwi w siatkówce. Polepszają także widzenie o zmierzchu. Sok i herbata z suszonych czarnych jagód stosowane są do leczenia biegunek i niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Świeże owoce i dżemy jagodowe działają lekko przeczyszczająco.
Czarna porzeczka
Jest skarbnicą witaminy C, posiada jej więcej niż cytryna. Jednak by jej nie stracić, trzeba chronić zerwane owoce oraz przetwory przed działaniem słońca i tlenu oraz minimalizować czas obróbki cieplnej.
Jedzmy miód na zdrowie
- Działa bardzo korzystnie na organizm człowieka, ma właściwości lecznicze zapobiegające niektórym schorzeniom, hamuje rozwój drobnoustrojów. Zawiera cenne związki, które skutecznie zwiększają sprawność procesów fizjologicznych organizmu człowieka, np. ułatwiają trawienie czy wzmacniają pracę układu krwionośnego. Ponadto miód - szczególnie spadziowy, gryczany i lipowy - pozytywnie wpływa na układ odpornościowy człowieka. Podgrzewanie miodu do temperatury powyżej 50 st. C niszczy jego właściwości! Miód należy spożywać w czystej postaci lub z pieczywem, można rozpuszczać go w płynach, np. mleku, wodzie, soku, pamiętając, że temperatura płynu nie może przekroczyć 40 st. C.