Na dobry początek

2010-01-05 23:04

Bez śniadania nie wychodź z domu - to podstawowa zasada żywienia dla wszystkich. Zwłaszcza dla dzieci, które jeszcze rosną i rozwijają się.

Śniadanie to fundament - pisze od lat w książkach John Hastings, amerykański specjalista od zdrowego odżywiania. Ci, którzy nie jedzą śniadań, są bardziej narażeni na otyłość w wieku późniejszym. Zaś badania przeprowadzone przez Szpital Dziecięcy w Bostonie i Harvard Medical School pokazują, że ryzyko pojawienia się cukrzycy jest dużo niższe u osób, które zawsze jadły śniadania. Dzieci jedzące śniadanie lepiej się rozwijają i osiągają lepsze wyniki w nauce. Udowodniono, że są mniej nerwowe i bardziej skupione. Na podstawie pytań Czytelników i naszych na nie odpowiedzi postaramy się wskazać, na co warto zwrócić uwagę.

- Jakie powinno być śniadanie?

- Niezbyt obfite i łatwe do zjedzenia (np. płatki śniadaniowe z mlekiem lub jogurtem), zawierające węglowodany, białko, witaminy, składniki mineralne, nieco tłuszczu.

- Czy lepiej płatki zalewać ciepłym czy zimnym mlekiem?

- Można i ciepłym, i zimnym, to bez znaczenia. Nadaje się też jogurt. Ostatecznie płatki można jeść na sucho albo tylko lekko rozmiękczone sokiem czy nawet wodą. Kiedy jednak nastają chłodniejsze dni, lepiej spożywać je na ciepło, bo organizm potrzebuje wówczas więcej energii, a łatwiej dostarczyć ją z cieplejszymi potrawami.

- Co jest lepsze do śniadania: sok owocowy czy herbata?

- Najważniejsze jest, żeby dziecko wypiło co najmniej pół szklanki napoju do śniadania. Jeśli dziecko zje owoc, możemy mu podać herbatę. Jeśli nie zje, niech napije się soku. Herbata ma m.in. właściwości przeciwwirusowe, ale dzieci nie mogą jej za dużo pić. Powinna być niezbyt mocno posłodzona i nie za mocna, bo może wywołać niepokój.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze artykuły