Wiele kontrowersji
Samo słowo alergia wywodzi się z języka greckiego, w którym „allon argon” oznacza „zmieniony, odbiegający od normy sposób reagowania”. Dzisiejsza medycyna alergią nazywa „uczulenie, stan nadwrażliwości organizmu w następstwie działania alergenów”. Jednak z niewielką przesadą można stwierdzić, że na tym pewność co do alergii się kończy. Alergia, mimo że znana już od starożytności, ciągle budzi wiele kontrowersji. Dotyczą one zazwyczaj tego, czymjest ta choroba, jakie są jej objawy i jak ją leczyć. Z czego to wynika?
Przyczyna całego zamieszania leży w tym, że alergia obejmuje wiele chorób. Związane jest to z możliwością odczuwania objawów niebędących typowymi dla klasycznych chorób alergicznych.Do tego dolegliwości mogą ulegać zmianom. Nie można więc przypisać ich jednej określonej przyczynie.
Medycyna jednak udowodniła, że istnieje wiele swoistych objawów wynikającychznadmiernego reagowania układu odpornościowego organizmu. Wiadomo więc, że u większości ludzi cierpiących na alergię występuje podwyższony poziom przeciwciała mieszczącego się szczególnie licznie w górnych drogach oddechowych, płucach, jelitach oraz w skórze. Jest to jeden z wielu mechanizmów biorących udział w powstawaniu chorób leczonych jako alergiczne. Jednym słowem alergia jest spowodowana nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na pewne czynniki.
Podstępne alergeny
Czynnikiem uczulającym, czyli alergenem,może być każda substancja, z którą organizm ma kontakt, czyli substancja wdychana, dotykana, połykana czy wstrzykiwana. Przy pierwszym kontakcie z daną substancją układ odpornościowy organizmu reaguje wytwarzaniem odpowiednich dla tej substancji przeciwciał. Nie dochodzi wtedy do żadnych reakcji. Przy kolejnym spotkaniu alergeny mogą wywołać patologiczne reakcje alergiczne. Alergenami jest wiele substancji w otaczającym człowieka środowisku. Powodują one najczęściej sezonowy katar sienny, całoroczny nieżyt nosa, astmę, pokrzywkę oraz uczulenia na pokarmy, uczulenia na jad pszczół, os i szerszeni,wstrząs anafilaktyczny. Biorą też udział w atopowym zapaleniu skóry.
Rozpoznanie takiej substancji prowadzącej do objawów alergii nie jest łatwe. Jest to jednak warunek rozpoczęcia leczenia. Można to ustalić dzięki badaniom laboratoryjnym oraz testom alergicznym. Znanych jest kilkadziesiąt tysięcy związków mogących wywołać u osób z odpowiednimi predyspozycjami alergię. Najczęściej spotykane alergeny wziewne to: roztocza, pyłki roślin (drzew, traw czy chwastów), alergeny zwierząt, zarodniki pleśni. Alergizująco mogą działać także substancje, które mają kontakt ze skórą, takie jak kosmetyki, metale, farby do włosów lub środki czystości. Działają one jednak w nieco innych mechanizmach, a objawy kliniczne tzw. alergii kontaktowej mogą pojawić się po raz pierwszy nawet po wielu latach stosowania. Występują też alergeny pokarmowe. Najczęstsze z nich to:mleko krowie, białko jajka kurzego, wołowina, wieprzowina, ryby, skorupiaki, rozmaite orzechy, seler, czekolada i mąka.