Składniki (na 3-4 sztuki):
Ciasto: 4 łyżki mąki pszennej (typ 550), 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000), 1 jajo, pół łyżki oleju, 4 łyżki otrębów, pół szklanki mleka 0,5% tł., pół szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Farsz:
100 g kaszy gryczanej, 100 g chudego twarogu, 1 cebula, sól, pieprz, ewentualnie łyżka śmietany, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Połącz suche składniki na ciasto, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podduś chwilę na patelni. Twaróg zgnieć razem z kaszą i cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli farsz się nie lepi, możesz dodać łyżkę śmietany. Naleśniki posmaruj farszem i złóż.