Nie tylko dla cukrzyków
Dieta bazująca na produktach o niskim indeksie glikemicznym stosowana jest u chorych na cukrzycę, insulinooporność, a także w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) na dłużej zapewniają poczucie sytości i hamują napady głodu. Poza tym stabilizują poziom insuliny, a nadmierne wydzielanie tego hormonu sprzyja tyciu. Ten sposób odżywiania z powodzeniem sprawdzi się jednak u wszystkich! Dieta o niskim IG oparta jest na produktach naturalnych, dlatego gwarantuje dobre samopoczucie i pomaga w walce z nadwagą.
Regularne posiłki
Decydując się na dietę o niskim IG w pierwszej kolejności musisz wyłączyć z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną, m.in. słodycze, dania gotowe, produkty z białej mąki, a także ziemniaki i słodkie napoje. Bardzo ważne jest, by posiłki spożywać regularnie. Zbyt długie przerwy między nimi powodują znaczny spadek poziomu cukru. Jedząc 4-5 razy dziennie, nie narażasz się na pokusy.
Specjalny plakat, który pomoże Ci schudnąć, już 25 marca tylko z „Super Expressem”! Do kupienia w kioskach i salonikach prasowych
Podstawą w komponowaniu diety o niskim IG jest indeks glikemiczny. To on decyduje o wpływie spożywanego posiłku na poziom cukru we krwi. Produkty dzielą się na trzy rodzaje: o niskim, średnim i wysokim IG. Im wskaźnik wyższy, tym większe będą wahania cukru we krwi, a to oznacza wzrost wagi. Z kolei produkty o niskim IG powodują, że po ich zjedzeniu cukier nie „podskakuje”. Warto też pamiętać, że im dłużej gotujemy (np. ziemniaki czy marchew), tym wyższy indeks.
IG – klasyfikacja:
produkty o niskim IG – poniżej 55
produkty o średnim IG – w przedziale 55-70
produkty o wysokim IG – powyżej 70
Więcej praktycznych porad i tabele z IG produktów znajdziesz na plakacie!