Jedzenie niezdrowej żywności ma fatalne konsekwencje. Polaków coraz bardziej dotykają choroby cywilizacyjne związane z jedzeniem byle czego, byle jak i siedzącym trybem życia. Choroba niedokrwienna i nadciśnieniowa, zawały, udary mózgu, cukrzyca, alergie i nowotwory zbierają coraz większe żniwo. Często nie łączymy zapadnięcia na którekolwiek z tych schorzeń ze sposobem, w jaki się odżywiamy. Niesłusznie. Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez Amerykańską Fundację Zdrowia, co najmniej połowa nowotworów u kobiet i około 35 procent nowotworów u mężczyzn to skutek niezdrowego odżywiania.
Z biologią nie wygrasz
Reklama skutecznie wyeliminowała refleksję nad tym, co faktycznie nam się sprzedaje i czego dostarczamy organizmowi, zjadając produkty pełne szkodliwych substancji zmieniających właściwości, konserwujących, nadających smak, kolor i zapach. Człowiek rozumny dopiero około 10 tys. lat temu zaczął uprawiać rolę. Wcześniej żywił się tym, co upolował lub nazbierał. Ale ewolucja, która w przypadku naszego gatunku trwa od nieco ponad 300 tysięcy lat, absolutnie nie przystosowała nas do odżywiania się w sposób, który obecnie preferuje większość ludzi. Być może kolejne setki tysięcy lat ewolucji przystosowałoby nas do jedzenia substancji mięsopodobnej umieszczonej w sztucznie nadmuchanej bułce. Ale jest to wątpliwe. Bardziej prawdopodobne jest, że gatunek postępujący wbrew własnemu ewolucyjnemu, biologicznemu przystosowaniu do jedzenia produktów uzyskiwanych w naturalny sposób, ulegnie zagładzie.
Naukowcy zajmujący się wpływem żywności na funkcjonowanie organizmu biją na alarm. Jemy na co dzień zbyt wiele szkodliwych tłuszczów, cukrów i środków, które obciążają i podtruwają organizm. Jemy stanowczo za mało warzyw pochodzących z naturalnych, ekologicznych upraw, przetworów zbożowych, drobiu i ryb.
Postaw na ekologię
Jeśli zależy ci na zdrowiu swoim i twoich bliskich, zacznij zwracać uwagę na to, co wrzucasz do koszyka, a potem wkładasz do garnka. O tym, czy żywność zawiera cenne składniki i czy jest wolna od substancji niebezpiecznych dla organizmu, decyduje sposób, w jaki została wyprodukowana. Żywność ekologiczną, dającą gwarancję, że jej spożycie przyniesie same korzyści, produkuje się w oparciu o naturalne metody, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów. Taki sposób produkcji roślin nie tylko zapewnia zdrowie konsumentom, ale i nie obciąża środowiska, co przecież też nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzi. Decyzja o kupowaniu produktów ekologicznych w miejsce żywności znacznie mniej zdrowej jest doskonała nie tylko ze względu na dobro ludzi, ale i naszej planety.
Produkty ekologiczne chronią przed rakiem
Dr inż. Renata Kazimierczak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, współpracownik Fundacji BOŚ:
- Żywność ekologiczną charakteryzuje niższy poziom azotanów i jednocześnie wyższy poziom witaminy C i związków fenolowych obejmujących bardzo liczną i ważną grupę związków o właściwościach przeciwutleniających. Ma to szczególne znaczenie dla zdrowia, ponieważ hamują one powstawanie substancji rakotwórczych w organizmie oraz sam proces rakowacenia. Systematyczne jedzenie produktów ekologicznych może stać się jednym ze sposobów ograniczenia zachorowań na nowotwory oraz choroby, których pojawienie się jest związane z dietą. Wpływa też na poprawę ogólnego stanu zdrowia organizmu. Ludzie z osłabionymi reakcjami odpornościowymi, zwłaszcza niemowlęta i ludzie starsi, powinni spożywać produkty z kontrolowanych upraw ekologicznych, mających znacznie mniej zanieczyszczeń.
Więcej na www.aktywniepozdrowie.pl