Istnieje wiele dowodów naukowych, które wskazują na pozytywny efekt spożywania soków z owoców lub warzyw. Dieta konsumentów, którzy piją regularnie soki, jest bogatsza w witaminy C, B6 i A (w postaci prowitaminy), kwas foliowy oraz składniki mineralne (np. potas, fosfor, miedź, żelazo), jak również w błonnik, w przypadku spożywania gęstych przecierowych soków. Jednocześnie w ich diecie mniej jest tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli.
Podstawę codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Należy spożywać ich minimum 400 gramów dziennie, najlepiej w co najmniej 5 porcjach – jedną z nich może być szklanka soku. Wysokie spożycie owoców i warzyw może przyczyniać się do ograniczenia ryzyka rozwoju wielu schorzeń oraz wspomagać leczenie takich jak choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, niewydolność serca), cukrzyca czy niektóre nowotwory. Soki przygotowane ze świeżych oraz dojrzałych owoców i warzyw mają znaczenie w żywieniu człowieka ze względu na zachowane w nich składniki mineralne oraz witaminy – pisze prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie1 .
W piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób w wieku starszym warzywa i owoce zostały wskazane jako podstawowa grupa produktów spożywczych. Wśród nich jest sok, którego osoby starsze mogą pić dziennie od 200 ml do 400 ml. Z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie na energię, ale nie na witaminy i składniki mineralne, których często przyswajalność dodatkowo się obniża u osób w podeszłym wieku. Dlatego dla osób starszych tak istotne jest, by posiłki i napoje charakteryzowały się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza dużą ilość wartościowych składników, m.in. takich jak witaminy i składniki mineralne, przy stosunkowo niskiej kaloryczności posiłków i napojów.
Polska może się pochwalić nie tylko wysokiej jakości różnorodnymi sokami, ale również unikatowymi w skali świata napojami owocowymi i warzywnymi, które muszą zawierać minimum 20% naturalnego soku lub przecieru w składzie (średnia europejska to jedynie 10%). Bogate w składniki odżywcze są również nektary, np. z aronii czy czarnej porzeczki, które są bardzo bogate w różne antyoksydanty i inne wartościowe fitoskładniki, korzystnie wpływające na organizm człowieka
1.Cytat pochodzi z wypowiedzi do folderu „Sok a nauka” opracowanego przez KUPS w ramach programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – http://www.kups.org.pl/files/?id_plik=3167
MATERIAŁ PARTNERSKI KUPS