Różowa sałatka z rukolą
Składniki na 4 porcje:
100 g rukoli
40 kosteczek arbuza bez pestek
100 g sera feta
pęczek rzodkiewek
6 czarnych oliwek (plasterki)
ćwiartka czerwonej cebuli (piórka)
4 łyżki posiekanej mięty
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
pół ząbka czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek rozetrzyj z oliwą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Do miseczki włóż umytą rukolę, arbuza, fetę, plasterki rzodkiewek, oliwki oraz cebulę. Posyp świeżą miętą i polej sosem miodowym. Możesz skropić dodatkową porcją soku z cytryny.
Placki z młodych ziemniaków - przepis pani Teresy Osieckiej z Wrocławia
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
8 łyżek mąki
2 jajka, kefir
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kubeczek śmietany
sól lolej
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki krótko podgotować, ostudzić i zetrzeć. Dodać drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól i 2 łyżki kefiru. Starannie wymieszać. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć placki. Podawać polane śmietaną.
Ciasto koniakowe
przepis pani Marii Meller z Torunia
Składniki:
kostka masła
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
4 łyżki kakao, przyprawa korzenna
5 jajek
1 łyżka miodu
pół szklanki wody
kieliszek koniaku, łyżka oleju
łyżka powideł
1 mały proszek do pieczenia
paczka polewy czekoladowej
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło z cukrem, dodać wodę, wymieszać i przestudzić. Dodać kolejno: kakao, miód, olej, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, jajka, powidła, przyprawę korzenną i koniak. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do podłużnej, wysmarowanej tłuszczem formy i piec w 150 stopniach C około godziny. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową.