Muffiny z rabarbarem: Te Mufiny spełnią twoje oczekiwania
Składniki (na 12 sztuk):
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki maślanki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,25 szklanki oleju (4 łyżki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
0,5 szklanki zarodków pszennych
0,5 szklanki orzechów włoskich
170 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
Połącz cukier z olejem, jajkami, aromatem i maślanką. Dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zarodki pszenne. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie. Nałóż do papilotek, napełnione papilotki włóż do foremki na muffiny. Piecz w 200 stopniach przez około 25 minut.
Szybka kolacja, przepis pani Jolanty Murawskiej z Chełmży
Składniki:
1 pierś kurczaka
3 jajka
30 dag pieczarek
2 cebule
3 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag tartego żółtego sera
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Jajka rozbełtać z mąką, sparzonymi i drobno pokrojonymi pieczarkami, posiekanymi cebulami, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka, wymieszać. Usmażyć na oleju jak placki. Gorące placuszki posypać tartym serem. Podawać z sałatką z pomidorów.
Sałatka z kiszonym ogórkiem, przepis pani Marii Gonet z Węglówki
Składniki:
3 jajka
4 parówki
4 średniej wielkości ogórki kiszone
majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i parówki posiekać niezbyt drobno. Dodać majonez, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Podawać z grzankami.