Superkuchnia: Przepisy naszych czytelników

2011-07-04 4:00

Masz ochotę na coś słodkiego?

Muffiny z rabarbarem: Te Mufiny spełnią twoje oczekiwania

Składniki (na 12 sztuk):

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki maślanki

2 jajka

0,5 szklanki cukru

0,25 szklanki oleju (4 łyżki)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu waniliowego

0,5 szklanki zarodków pszennych

0,5 szklanki orzechów włoskich

170 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

Połącz cukier z olejem, jajkami, aromatem i maślanką. Dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zarodki pszenne. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie. Nałóż do papilotek, napełnione papilotki włóż do foremki na muffiny. Piecz w 200 stopniach przez około 25 minut.

Szybka kolacja, przepis pani Jolanty Murawskiej z Chełmży

Składniki:

1 pierś kurczaka

3 jajka

30 dag pieczarek

2 cebule

3 łyżki mąki ziemniaczanej

15 dag tartego żółtego sera

sól

pieprz

olej

Sposób przygotowania:

Jajka rozbełtać z mąką, sparzonymi i drobno pokrojonymi pieczarkami, posiekanymi cebulami, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka, wymieszać. Usmażyć na oleju jak placki. Gorące placuszki posypać tartym serem. Podawać z sałatką z pomidorów.

Sałatka z kiszonym ogórkiem, przepis pani Marii Gonet z Węglówki

Składniki:

3 jajka

4 parówki

4 średniej wielkości ogórki kiszone

majonez

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i parówki posiekać niezbyt drobno. Dodać majonez, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Podawać z grzankami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły